Meer Nieuws13 dec '11 16:15Aangepast op 13 dec '11 19:50

Dader Luik was bekende van politie

Auteur: BNR Webredactie

De aanslag in Luik zou het werk zijn geweest van één dader, die Nordine Amrani heet en dood is. Het incident heeft niets te maken met een lopende rechtszaak of terrorisme.

Dat meldde het Belgisch crisiscentrum dinsdagmiddag. Onder de slachtoffers van de aanslag zouden geen Nederlanders zijn. Dat heeft een woordvoerder van de Belgische autoriteiten tegen het ANP gezegd.

De situatie in het centrum van de Waalse stad zou inmiddels onder controle zijn, melden Franstalige media. Eerder werd nog gemeld dat een tweede dader zich nog ergens schuilhield. Daarna liet justitie weten dat de dader alleen handelde.

Drugshandel en wapenbezit
Amrani, 32 jaar oud, kwam in 2007 achter slot en grendel wegens handel in drugs en wapenbezit. Hij bleek niet alleen 2800 cannabisplanten, maar ook een heel arsenaal thuis te hebben, waaronder een raketwerper en een AK-47 (kalasjnikov). Een rechter veroordeelde hem tot 58 maanden en 11.000 euro boete. Hij is een van de twee doden.

Geen ontsnappingspoging
In eerste instantie werd nog gesteld dat de aanslag verband hield met een ontsnappingspoging uit het justitiepaleis in Luik. Dat paleis ligt aan het Place Saint-Lambert. Later stelde onder meer de krant De Standaard dat er geen verband was met een ontsnappingspoging.

Hoe de dader precies om het leven is gekomen, is niet bekend. Vermoed wordt dat hij zelfmoord pleegde.

Zeven zwaargewonden
Onder de gewonden zijn volgens de Belgische justitie zeker zeven zwaargewonden. Verder zijn zes gewonden in het Academisch Ziekenhuis Maastricht opgenomen. Het is nog onduidelijk welke nationaliteit die gewonden hebben of hoe ze eraan toe zijn.

Wel staat vast dat in ieder geval drie van de zwaargewonden onder meer verwondingen door scherven hebben.

Di Rupo geschokt
De Belgische premier Elio Di Rupo heeft met afgrijzen kennis genomen van de "ernstige feiten". Zijn eerste gedachten gaan naar de slachtoffers, hun families en vrienden, en naar alle inwoners van Luik.

De premier zal later op de dag de plaats van het drama bezoeken en er de politie- en hulpdiensten spreken.

Gerelateerde artikelen