Nederland is drie tweesterrenrestaurants rijker
De sterrenregen van Michelin is neergedaald. De oogst: geen derde driesterrenrestaurant in Nederland, maar wel drie restaurants die twee sterren hebben gekregen.
De 'winnaars' zijn restaurant Aan de Poel in Amstelveen van chef-kok Stefan van Sprang, de Treeswijkhoeve van chef-patron Dick Middelweerd en chef Moshik Roth is erin geslaagd om het tweesterrenniveau van zijn restaurant ’t Brouwerskolkje in Overveen te evenaren in zijn nieuwe hippe etablissement &samhoud places in Amsterdam.
De nieuwe Michelin gids Nederland 2013 telt nu een recordaantal tweesterrenrestaurants, namelijk achttien. In de lijst staan ook vier nieuwe éénsterrenrestaurants.
Signature dish
Lange tijd waren er geruchten dat er dit jaar een derde restaurrant drie sterren toegewezen zou krijgen. Alain Caron, culinair criticus, laat tegenover BNR weten dat hij het niet raar vindt dat dit uiteindelijk niet is gebeurd. "Drie sterren krijg je niet, dat bèn je. Je moet wel de allure hebben. Als je drie sterren hebt behoor je tot de grootste restaurants van de wereld. Je krijgt andere soorten contracten, andere soorten gasten. Een paar jongens zouden dat wel kunnen, maar het is nog niet zover voor hen."
Voor restaurants die in de toekomst wel een derde ster willen bemachtigen heeft Caron nog wel een tip: "In ieder geval niet zeuren dat je een derde ster wilt. Wat vooral belangrijk is, is dat op het bord geen copiage plaatsvindt. Je moet een signature dish hebben, iets wat je onderscheidt. Mensen moeten zich herinneren wat ze waar gegeten hebben. Je moet echt je eigen manier van koken en goede bediening hebben, die niet te prominent aanwezig is. Pas dan maak je een kans."