Meer Nieuws2 sep '12 08:41

Noodtoestand Peru opgeheven

Auteur: Fleur de Bruijn

De noodtoestand in drie noordelijke provincies van Peru is in de nacht van zaterdag op zondag opgeheven. De noodtoestand was afgekondigd, nadat protesten tegen nieuwe mijnactiviteiten in het gebieden waren ontaard in hevig geweld.

Dit schrijft NRC Handelsblad zondagochtend. De maatregel hield in dat het recht op vergadering en andere burgerrechten tijdelijk werden opgeschort. De protesten richtten zich bijna een jaar geleden tegen de aanleg van de door Verenigde Staten gefinancierde nieuwe Conga-mijn. Bij de protesten vielen de afgelopen maanden vijf doden.

Paraatheid
Volgens de regering van president Ollanta Humala zullen de ordetroepen in het gebied ondanks de opschorting in opperste staat van paraatheid blijven. De noodtoestand werd afgekondigd in de provincies Celedin, Cajamarca en Bambamarca.

Watervoorziening
NRC schrijft dat het opheffen van de noodtoestand de weg vrijmaakt voor nieuwe onderhandelingen tussen de demonstranten en de overheid. Tegenstanders van het mijnproject denken dat Conga-mijn hun watervoorziening zal beperken. Voor de exploitatie van Conga wil Yanacocha vier meren droogleggen. In twee van die meren zal goud worden gewonnen en het afval wordt in twee andere drooggelegde meren gestort. Volgens elke hydroloog zal dit leiden tot een grote milieuramp”, aldus milieuactiviste Mirtha Vásquez Chuquilín begin dit jaar tegen in NRC Handelsblad.

Gerelateerde artikelen