Meer Nieuws10 okt '12 07:49Aangepast op 11 okt '12 17:58

Nederland kan mede honger oplossen

Auteur: Fleur de Bruijn

Bijna 870 miljoen mensen leden tussen 2010 en 2012 honger. Hoewel dat cijfer veel lager blijkt dan gedacht in 2009, kan het percentage hongerenden nog veel verder omlaag. Volgens ABN Amro kan de Nederlandse agrosector helpen.

De voedselproblematiek is niet het probleem van te weinig voedsel. Als we al het voedsel in de wereld gelijk zouden verdelen, heeft niemand honger en toch hebben 870 miljoen mensen te weinig te eten en zijn er 100 miljoen kinderen onder de vijf jaar ondervoed. Dit blijkt uit recente berekeningen van de Verenigde Naties.

Maar ondanks dat er honderden miljoenen niet genoeg te eten hebben, is dit cijfer positiever dan een aantal jaar geleden. Begin jaren negentig leed een miljard mensen honger, 19 procent van de wereldbevolking.

Nederlandse agrosector
Dankzij extra investeringen in de landbouw, vooral in Afrika, leidt nu nog twaalf procent van de wereldbevolking honger. “Nederlandse agrobedrijven kunnen nog een grote stap zetten”, dit zegt Wilbert Hilkens, sector manager agri bij ABN Amro. Volgens ABN kan Nederland de wereldwijde landbouwsector leren op welke manier het meest efficiënt omgesprongen kan worden met tijd, ruimte en middelen. “In Nederland heeft een kip om twee kilo te worden 3,75 m2 nodig, terwijl diezelfde kip in Polen 12 M2 nodig heeft.”

Nu zijn kippen, en met name formaat plof, misschien niet het meest populaire voorbeeld. Maar dan noemt Hilkens een zeer opvallende innovatie. “Wanneer je de situatie echt optimaal maakt, kun je het watergebruik in de landbouwsector met 90 procent terugbrengen. Je kunt je voorstellen hoeveel voordelen dat heeft.”

Voedseltechnologie
Nederland is voorloper op het gebied van voedseltechnologie en dat zou nog breder ingezet moeten worden, onder meer om het voedselprobleem in de wereld op te lossen. “Als je een Chinees wakker maakt en je vraagt aan hem waaraan hij denkt als hij het woord Nederland hoort, zegt hij water en landbouw, dat is waar we goed in zijn”, aldus Hilkens.

In 2009 verscheen een rapport waarin stond dat het aantal mensen met honger op zou lopen tot meer dan een miljard. Het belangrijkste effect leek dat de millenniumdoelstelling  niet gehaald zou worden. Nu blijkt deze doelstelling, in 2015 moet het percentage hongerenden zijn gehalveerd ten opzichte van 1990, toch gehaald wordt.

Gerelateerde artikelen