Meer Nieuws24 jun '12 15:59Aangepast op 24 jun '12 16:21

Timosjenko niet bij rechtszaak

Auteur: Fleur de Bruijn

De Oekraïense oppositieleidster Joelia Timosjenko, die in een ziekenhuis ligt, zal het tweede omstreden proces tegen haar niet bijwonen.

Volgens de Oekraïense gevangenisautoriteiten kan ze niet vervoerd worden. De mededeling kwam nadat Timosjenko was onderzocht door een Duitse neuroloog, Karl Max Einhäupl. Het succes van de behandeling aan een hernia komt door haar naar de rechtszaal te brengen in gevaar, was zijn conclusie.

Timosjenko (51) is aangeklaagd voor belastingontduiking en verduistering. De zaak is al een keer uitgesteld vanwege haar gezondheid en begint maandag in Charkov.

Huurmoordenaar
Vijf dagen geleden werd bekend dat het Openbaar Ministerie Timosjenko nu ook wil vervolgen voor moord. De Oekraïense parlementariër Jevgen Sjtsjerban en zijn vrouw werden in 1996 neergeschoten door een huurmoordenaar.

“Wij hebben genoeg bewijs die Timosjenko's betrokkenheid bij deze moord bevestigt'', aldus justitie.

Hongerstaking
Timosjenko is de grote rivaal van president Viktor Janoekovitsj. Zij zit momenteel al een gevangenisstraf van 7 jaar uit voor machtsmisbruik bij het sluiten van een vermeend frauduleus gascontract met Rusland.

Op 20 april ging Timosjenko in hongerstaking uit protest tegen haar behandeling in de gevangenis. Na 20 dagen beëindigde zij haar protest.

EK voetbal
In aanloop naar het EK in Oekraïene liet een aantal Europese regeringen weten het voetbaltoernooi te boycotten. Onder andere de Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland zeiden weg te blijven bij de voetbalwedstrijden in Oekraïne uit protest tegen de slechte behandeling van politieke gevangenen.

Minister Schippers was wel aanwezig in Oekraïene. Zij zei haar bezoek aan Oekraïne ook te  gebruiken om politiek werk te verrichten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen