Meer Nieuws25 sep '11 16:00Aangepast op 25 sep '11 17:46

Stemrecht voor Saudische vrouwen

Auteur: BNR Webredactie

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen voortaan hun stem uitbrengen bij lokale verkiezingen. Ook mogen ze zich kandidaat stellen. Dat heeft koning Abdullah zondag bekendgemaakt.

De koning volgt een voorstel dat de zogeheten Shura-raad in juni heeft gedaan. Volgens de raadsleden staat de islam vrouwenstemrecht toe. De raad is het parlement van Saudi-Arabië, maar de leden mogen alleen advies geven aan de alleenheersende koning.

Vrouwen mogen voortaan ook lid worden van de Shura-raad. De veranderingen gaan in na de gemeenteraadsverkiezingen die komende donderdag worden gehouden. "We mogen de moslimvrouwen niet marginaliseren", zei koning Abdullah.

Weinig vrijheden
Vrouwen hebben weinig vrijheden in het streng islamitische Saudi-Arabië. Zo mogen ze niet autorijden en hebben ze toestemming van een man nodig om te kunnen reizen en werken. Vrouwen zijn de laatste tijd echter in verzet gekomen tegen de beperkingen. Zo kropen vrouwen in juni uit protest zelf achter het stuur. Ze werden opgepakt en vastgezet. De dames kwamen pas vrij nadat ze schriftelijk hadden beloofd dat ze zich in de toekomst aan het rijverbod zouden houden.

In de lokale verkiezingen van donderdag zijn meer dan 5000 mannen kandidaat. Op het spel staan de helft van de 285 zetels voor gemeenteraden. De andere zetels worden door de regering toegewezen. Het is pas de tweede keer dat er verkiezingen voor de gemeenteraden worden gehouden. De eerste verkiezingen hadden in 2005 plaats.

Betsy Udink woonde in Saoedi Arabië en werkte als correspondent in de Arabische wereld, en is sceptisch over het stemrecht. Luister via de knop rechts naar een interview met Udink.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen