Meer Nieuws3 dec '12 16:20

Nederland heeft niet geleerd van asbestschip Otapan

Auteur: Harmen Simon Teunis

Na de affaire rondom het asbestschip Otapan is het niet gelukt om maatregelen door te voeren waarmee voorkomen kon worden dat ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu opnieuw milieuwetten overtraden.

Image

De ambtenaren werken onvoldoende samen. Dat stelt de commissie onder leiding van VVD'er Pieter Zevenbergen. De commissie onderzocht wat er allemaal mis ging bij de olietanker Otapan, die toestemming kreeg om naar Turkije te varen, maar veel meer asbest vervoerde dan er in de boeken stond.

De grote kop boven het persbericht over de conclusies van het persbericht luidt dat milieuwetten nog steeds kunnen worden overtreden. Verslaggever Laurens Boven: "Naast de conclusie stelt de commissie dat er onvoldoende wordt samengewerkt en dat de uitvoering van nationale en internationale milieuwetten ter bescherming van de gezondheid van de mens niet gegarandeerd is bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu."

Een vrij schokkende en heftige conclusie, stelt Boven.

Tweede onderzoek
Het is het tweede onderzoek naar het debacle rondom het asbestschip Otapan. Het eerste onderzoek was van het Openbaar Ministerie. "Zij concludeerden een paar jaar geleden al geconcludeerd dat ambtenaren over de schreef zijn gegaan en in feite valsheid in geschrifte hebben gepleegd. [...] In feite concluderen zij hetzelfde; dat het dus ambtelijk niet in orde is.”

Daarnaast constateert de commissie dat er bij ambtenaren weinig urgentie is om duidelijk te krijgen wat ze doen en wat niet mag. "Er lopen nog steeds ambtenaren rond die vinden dat ze correct hebben gehandeld rondom de Otapan", zegt Boven.

Affaire
Er zijn wel een aantal verbeterpunten geformuleerd na de affaire, maar de commissie stelt dat de urgentie bij deze verbeteringen ontbreekt. "Er is geen planning om de verbeterpunten daadwerkelijk uit te voeren. Er is geen onafhankelijke waarborging bij het nemen van dit soort besluiten, zoals die bij de Otapan."

Een van punten die de commissie benadrukt is dat er een cultuur van tegenspraak moet komen. "Je moet dus als lagere ambtenaar dus gewoon tegen je chef kunnen zeggen dat iets niet kan en dat diegene daar niet aan mee wil werken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen