Meer Nieuws17 okt '12 15:21

Dalli voelde mes op de keel van Barroso

Auteur: Fleur de Bruijn

De Europees commissaris voor gezondheid en consumentenzaken John Dalli is dinsdagmiddag door Commissievoorzitter José Manuel Barroso gedwongen om af te treden.

Dat zegt de 64-jarige Maltezer tijdens een video-interview en schrijft het Financieele Dagblad woensdag. Dalli is dinsdag per direct opgestapt na een fraudeonderzoek. Het onderzoek was ingesteld na een klacht van een Zweeds tabaksbedrijf over mogelijke corruptie.

Drie kwartier
Volgens Barroso is Dalli afgetreden om zijn eigen reputatie en die van de Commissie te kunnen verdedigen na de verdenkingen. Het keuze van Dalli om op te stappen is volgens het FD minder vrijwillig.

De Maltezer zei in het interview dat hij 24 uur de tijd wilde om juridisch advies te vragen en zijn familie te consulteren, maar van Barroso slechts drie kwartier kreeg, anders zou hij worden ontslagen.

Tabaksproducent
het Europees antifraudebureau OLAF onderzocht de aantijgingen dat een zakenman die banden heeft met Dalli, geld eiste van een Zweedse tabaksproducent. Als tegenprestatie zou de zakenman de commissaris beïnvloeden. Dalli was namelijk bezig was met nieuwe regelgeving voor de tabaksindustrie.

Dalli zelf spreekt alle aantijgingen tegen. Hij zou zijn vertrek als 'grote overwinning van de tabakslobby' hebben bestempeld.

Volgens OLAF is Dalli niet de dupe geworden van een lastercampagne of een val. Het lijkt er veel meer op dat hij zelf gedragsregels heeft geschonden. Volgens het antifraudebureau is het ‘heel duidelijk' dat het geen vooropgezette poging was van de tabaksproducent om Dalli in diskrediet te brengen.

‘illegale' activiteiten
OLAF kwam tot de conclusie dat de commissaris op de hoogte was van de ‘illegale' activiteiten van de zakenman, die een ‘aanzienlijk bedrag' vroeg van de Zweden. Dalli en de zakenman zijn beiden uit Malta. Volgens Maltese media is de zakenman ook een politicus en een partijgenoot van de voormalige eurocommissaris.

Enkele journalisten in Brussel zeiden dat Dalli zelf zegt dat hij helemaal niet is afgetreden. Er zou ook geen ontslagbrief zijn. Volgens een woordvoerster van de commissie is een mondelinge mededeling voldoende.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen