Meer Nieuws17 dec '12 15:29

EU wil grotere waarschuwingen voor sigaretten

Auteur: BNR Webredactie

Er moeten grotere waarschuwingen komen op pakjes sigaretten, zowel in tekst als in beeld. Dat gaat de Europese Commissie voorstellen, aldus persbureau Reuters.

Een woordvoerder van Europees commissaris Tonio Borg van Gezondheid en consumentenzaken wilde maandag niet reageren op de berichten. Woensdag komt het dagelijks bestuur van de EU met de plannen naar buiten.

De voorstellen van Brussel gaan minder ver dan de regels in Australië. Daar is het sinds 1 december verboden om logo's of merken te voeren op pakjes sigaretten. Alle pakjes zien er daar vrijwel hetzelfde uit.

Grote waarschuwingen
De EU wil, volgens Reuters, dat 75 procent van de oppervlakte van de pakjes met rookwaar besteed wordt aan waarschuwingen. Maar in het voorstel van Borg staat beschreven dat lidstaten zelf mogen besluiten nog strengere regels toe te passen. Daarnaast wil Brussel dat sigaretten met een smaakje, zoals mentholsigaretten, verboden worden.

Over dit dossier struikelde Europees commissaris John Dalli in oktober. De Maltees zou op de hoogte zijn geweest van een omkopingspoging om zo de Europese besluitvorming te beïnvloeden. Hoewel Dalli zelf niet beschuldigd is van frauduleus handelen, kon hij niet langer aanblijven, meende de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen