Meer Nieuws14 okt '12 09:02

Schrikbarend veel verlaten baby's in Marokko

Auteur: Fleur de Bruijn

Het aantal door alleenstaande moeders in de steek gelaten baby's in Marokko stijgt schrikbarend snel. Dat zeggen activisten van Insaf, een organisatie die zich inzet voor de rechten van vrouwen en kinderen in nood.

Verouderde wetgeving en sociale vooroordelen zouden aan de tendens ten grondslag liggen.

Volgens Insaf zouden in 2009 27.200 kinderen door alleenstaande vrouwen op de wereld zijn gezet. Van hen zouden 8.760 zijn verlaten door hun moeder, 24 baby's per dag.

Wetgeving
In het conservatieve islamitische land bestaat een wet waardoor vrouwen die seks voor het huwelijk hebben, tot een jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Ook zouden er artsen zijn die ongetrouwde zwangere vrouwen weigeren te behandelen, ook als ze verkracht zijn.

"Veel vrouwen die onbedoeld zwanger worden, voordat ze getrouwd zijn, 'gooien' hun kinderen dan maar weg. Ze worden aan de honden gevoerd, of begraven", aldus Aicha Echanne, voorzitster van de Arabische Vereniging voor Solidariteit voor Vrouwen. Op deze manier zouden er in de periode tussen 1990 en 2009 al 23.000 baby's de dood hebben gevonden.

Islamitische regering
De instanties in Marokko pleiten voor een hernieuwde wetgeving op dit vlak, maar Insaf zegt er weinig vertrouwen in te hebben. "Voorheen kreeg Insaf tien procent van haar inkomen uit subsidies van de staat, maar sinds de islamitische regering in januari aan de macht kwam, is de subsidie stopgezet", aldus Omar Kindi van Insaf.

Marokko kent een bevolkingsexplosie de laatste decennia en steeds meer mensen trekken naar de stad. Daardoor ontstaat er steeds meer contact tussen vrouwen en mannen, waardoor minder relaties ontstaan door uithuwelijking. Dat leidt tot meer seks tussen ongetrouwde stellen en dus tot meer zwangerschappen.

Abortusboot
Begin oktober probeerde de abortusboot van Women on Waves de haven van Smit in te komen.
De boot werd tegengehouden en koos uiteindelijk voor het ruime sop. Women on Waves wilde zorgen dat de vrouwen uit Marokko abortus kunnen laten plegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen