Meer Nieuws22 dec '12 11:04

Slideshow | Argentijnen op plundertocht

Auteur: Marjan van den Berg

Bij grootschalige plunderingen in verschillende Argentijnse steden zijn de afgelopen dagen twee doden en tientallen gewonden gevallen.

Volgens Argentijnse media vielen de doden in Rosario, 300 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Buenos Aires, bij botsingen tussen politie en plunderaars. Er zouden alleen al in Rosario honderden arrestaties zijn verricht.

Ook in de steden Campana, Zarate, Resistencia en in een voorstad van Buenos Aires zijn plunderingen gemeld.

Plasma-tv's
De plunderaars hebben het op allerlei goederen gemunt, van luxe-artikelen tot voedsel. Uit het feit dat er ook heel wat plasma-tv's en hifi-sets worden meegenomen, maakt een hoge veiligheidsfunctionaris op dat de plunderaars niet gedreven worden door armoede, maar dat zij erop uit zijn om chaos te veroorzaken.

De golf plunderingen begon donderdag in een relatief kalme en toeristische uithoek van het land, San Carlos de Bariloche, 1350 kilometer ten zuidwesten van Buenos Aires. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn niet ver daar vandaan op vakantie.

Armoede
Volgens de regering ligt de schuld van de plunderingen bij vakbonden die banden hebben met de oppositie. Een vakbondsleider veegt de beschuldiging van tafel en zegt dat veel Argentijnen het financieel erg zwaar hebben.

In 2001 had het land ook al eens met plunderingen te maken. Supermarkten werden bestormd door werklozen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen