Meer Nieuws6 dec '11 15:56Aangepast op 6 dec '11 22:09

Drie miljoen voor ondernemers Heerlen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De ondernemers in Heerlen die hun winkels moesten sluiten omdat een deel van het winkelcentrum 't Loon gesloopt wordt, kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming in de kosten.

De gemeenteraad gaat akkoord met de tegemoetkoming en trekt het daarvoor in totaal 3 miljoen euro uit. Alle 50 winkeliers kunnen tot een maximum van 50.000 euro een beroep doen op de gemeentelijke regeling. De tien winkels die gesloten worden, kunnen daar bovenop nog eens 50.000 euro krijgen, onder meer voor de kosten van herhuisvesting.

De schade voor de winkeliers is enorm, zei voorzitter Frans Ackermans van de winkeliersvereniging. "We zijn 6 weken dicht, het gaat in totaal om 50 winkels, dan praat je over cijfers met 6 of 7 nullen." Wethouder Riet de Wit erkende dat het voor veel ondernemers niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat is. "De mensen hebben al veel kerstvoorraad ingekocht. Het is een noodverband, maakt overleven mogelijk".

Werktijdverkorting
Tot nu toe hebben 17 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken. Het ministerie liet weten de aanvragen voor in totaal 82 werknemers te bekijken. Om in aanmerking te komen voor werktijdverkorting, moet er door de crisis minimaal 20 procent minder werk zijn gedurende minstens 2 weken. Het personeel krijgt dan WW voor de uren dat het niet kan werken door de crisis.

10 winkels tegen de vlakte
Tien zaken gaan tegen de vlakte. Veertig andere winkelpanden blijven gespaard. Zondagavond werd bekend dat de verzakking onder het winkelcentrum is verergerd. De grond onder een deel de parkeergarage is verder weggezakt.

De sloop van een deel van het winkelcentrum begint woensdag. Op 23 december gaan 40 winkels die niet door de verzakking zijn getroffen weer open. Dan moet de sloop van de tien winkels klaar zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen