Meer Nieuws30 nov '12 05:55

Rituele slachters hebben het mes op de keel

Auteur: Anne-Greet Haars

Halalvlees en ander ritueel geslacht vlees worden vanaf volgend jaar mogelijk duurder. Ook moeten rituele slachthuizen straks aan veel nieuwe regels voldoen.

Zo moeten de slachters vanaf 1 januari volgens Europese regels een speciaal diploma hebben. Ook ligt er nog een convenant van voormalig staatssecretaris Henk Bleker op tafel, waarin permanent toezicht door een dierenarts verplicht wordt gesteld. Dat zijn flinke kostenposten, waarschuwt de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven.

Frank Wouters uit De Hoef in Utrecht, één van de grootste rituele slachters van Nederland, heeft veel last van de nieuwe regels. Om de nieuwe machine neer te zetten heeft Wouters tot nu toe ongeveer 20.000 euro geïnvesteerd.

Nieuwe machine
"Ik heb al een splinternieuwe machine die aan de nieuwe eisen voor het welzijn voldoet, voor het ritueel slachten van de runderen", vertelt Wouters. "Het rund blijft staan en wordt gefixeerd op een diervriendelijke manier. De opzet is dat er minder stress ontstaat bij het dier."

"Bij de oude manier liep het dier in een stalen machine. Dan werd 'ie gefixeerd en gedraaid. Dat omdraaimoment gaf een paar seconden stress en om dat te voorkomen zijn we aan het testen met de nieuwe machine."

Toezicht
Een andere belangrijke aanpassing is het permanente toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "Dat gaat ons zo'n beetje tot 100.000 euro per jaar kosten. Er zijn ook kleinere slachterijen die minder kwijt zijn, maar die dat zeker niet kunnen betalen en zullen gaan sluiten."

Wouters vervolgt: "Maar er komt nog meer bij, want ook ook onze rituele snijders moeten examens doen en die kosten ook geld."

Dubbel gevoel
Wouters heeft een dubbel gevoel. "We zijn wel blij met de mogelijkheden die ons geboden zijn om te blijven draaien. Want in het andere geval hadden we gewoon het bedrijf - wat we toch al 35 jaar runnen - dicht had moeten gooien omdat de eisen omgegooid waren."

Duurder vlees
De uitslag is dat het vlees duurder gaat worden, meent Wouters. "De vraag is of de islamtische verkoopppunten de hogere prijzen weer kunnen doorberekenen. Als ze dat niet kunnen, wordt het voor ons ook lastiger om te overleven."

Gerelateerde artikelen