Meer Nieuws7 apr '12 10:07Aangepast op 7 apr '12 10:32

Staatsradio Malawi meldt overlijden president

Auteur: Harmen Simon Teunis

De staatsradio in Malawi meldt zaterdag alsnog dat president Bingu wa Mutharika is overleden. Verschillende bronnen plaatsten vrijdag al berichten over het overlijden van de president. Een bevestiging bleef tot nog toe uit.

Mutharika is overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Vice-president Joyce Banda neemt zijn functie over. Vrijdag klaagde Banda nog tegenover genodigde verslaggevers dat het volk recht heeft te weten hoe met de president is, omdat bevestiging over zijn overlijden uitbleef.

Wijlen president Mutharika werd in het toenmalige Britse protectoraat Nyasaland in februari 1934 geboren als Ryson Webster Thom. Hij werd in mei 2004 president van het in 1964 onafhankelijk geworden Malawi.

Autocraat
Maar weinig van de 13 miljoen inwoners van Malawi rouwen om de dood van hun president. Over het algemeen wordt hij beschouwd als een autocraat. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een economische crisis, die voorvloeide uit een diplomatisch conflict met Engeland, de oud-kolonisator.

Medische bronnen melden dat het lichaam van de overleden president naar Zuid-Afrika is gebracht. De energiecrisis in Malawi is zo ernstig dat het ziekenhuis waar hij overleed geen autopsie kan uitvoeren of zelfs zijn lichaam gekoeld kan bewaren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen