Meer Nieuws22 sep '11 20:35

Chinezen kunnen Saab nog dit jaar helpen

Auteur: BNR Webredactie

Saab krijgt mogelijk nog dit jaar de 245 miljoen euro die de Chinese autobedrijven Youngman en Pangda in het noodlijdende Zweedse automerk willen investeren.

Dat zei de in Nederland gevestigde advocaat van Pangda, Peter Goes van Linklaters, donderdag tegen persbureau Reuters.

Enthousiast
Saab verwacht dat Peking de transactie in november goedkeurt. Pangda stak al 45 miljoen euro in Saab voor 2000 auto's, maar het bedrijf heeft sinds april vrijwel geen auto's geproduceerd,

Ondanks de problemen bij het Zweedse merk is er aan het enthousiasme van Pangda om in Saab te stappen niets veranderd, aldus Goes.

"De transactie kan voor het einde van het jaar worden afgerond. Voor de uitgifte van aandelen, aan Youngman en Pangda, moet een buitengewone aandeelhoudersvergadering worden belegd, maar dat zien we als formaliteit".

Museum
Hoe hoog de nood bij Saab is bleek donderdagmiddag, toen de deurwaarder beslaglegde op alle 109 museumauto's van het bedrijf.

De deurwaarder hoopte met een verkoop van de museumstukken geld binnen te halen voor de schuldeisers, bij wie Saab naar eigen zeggen voor 150 miljoen euro in het krijt staat.

Pronkstuk van het Saab-museum in Trollhättan is de 'oer-Saab', het prototype van de allereerste auto van het bedrijf uit 1946.

De burgemeester van Trollhättan, zelf voormalig Saab-medewerker, heeft al gezegd het Saab-museum eventueel te willen kopen en denkt op brede steun van de gemeenteraad te kunnen rekenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen