Meer Nieuws2 nov '11 08:41Aangepast op 2 nov '11 16:35

Grieks referendum volgende maand? [update]

Auteur: BNR Webredactie

Het door de Griekse premier Papandreou voorgestelde referendum over het hernieuwde Europese steunpakket wordt misschien volgende maand al gehouden.

Dat zei de Griekse minister van Binnenlandse Zaken, Haris Kastanidis, woensdag.

De minister denkt dat een referendum op korte termijn mogelijk is als de internationale partijen, die bijdragen aan het reddingsplan, de details daarvan sneller uitwerken. Kastanidis zei eerder nog dat het referendum op zijn vroegst in januari kan plaatsvinden.

Kritiek
Het door premier Papandreous voorgestelde referendum krijgt steun van al zijn ministers. In de nacht van dinsdag of woensdag werd een extra kabinetsvergadering gehouden die uiteindelijk ruim zeven uur duurde. Een paar minister waren kritisch over de plannen een referendum te houden maar stemden wel in met het voorstel.

Schrappen referendum geen optie
Volgens Europa-correspondent Martin Visser en monetair econoom Sylvester Eijffinger is het schrappen van het omstreden Griekse referendum geen optie meer. Dat zei het tweetal woensdag in BNR Petra Grijzen.

"Het beste wat je nu nog bij de Grieken kunt binnenhalen is dat Papandreou blijft hervormen, bezuinigen en privatiseren", zei Martin Visser. En econoom Sylvester Eijffinger: "Het referendum moet maar zo snel mogelijk worden gehouden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen