Meer Nieuws6 mei '11 07:43Aangepast op 6 mei '11 09:52

Rosenthal laat Benghazi verkennen

Auteur: Thijs Baas

Nederland stuurt in de loop van volgende week een verkenningsmissie naar de Libische stad Benghazi, het bolwerk van de opstandelingen tegen president Kaddafi. Voornaamste doel is volgens minister van Buitenlandse zaken Uri Rosenthal een beeld te krijgen van de humanitaire situatie daar en contact te leggen met de Nationale Overgangsraad.

Mohammed Katal, gelieerd aan het Libische Verzet, verwacht meer duidelijkheid over de rampzalige humanitaire situatie in het land. Er zou volgens hem meer vertrouwen moeten zijn in de overgangsraad. Nederland voegt zich daarmee in het rijtje Frankrijk, Italië, Qatar en Zambia. In het Westen bestaat volgens hem nog wel twijfel over de toekomst van de Raad en het perspectief op stabiliteit voor het land.
Wapens en opleiding
De Libische rebellen hebben de komende tijd 2 tot 3 miljard euro nodig voor hun strijd tegen Kaddafi, en gaan dat waarschijnlijk ook krijgen. Twintig landen storten geld in een fonds voor de rebellen. Volgens defensiedeskundige Christ Klep kost een Kalasjnikov tussen de 100 en 500 euro. De wapens zijn makkelijk te krijgen, dus je kan wel aardig wat moderne wapens kopen voor dat geld. Ingewikkelder is de langetermijninvestering. Je moet mensen immers ook opleiden om die wapens te kunnen gebruiken. Met het bedrag kunnen de rebellen volgens Klep een paar maanden vooruit.
Klik op de audiobutton rechts voor de reactie van Mohammed Katal, gelieerd aan het Libische Verzet en de mening van Christ Klep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen