Meer Nieuws4 aug '11 13:55Aangepast op 4 aug '11 17:02

Onderzoek naar IMF-chef Lagarde

Auteur: Marjan van den Berg

Er komt een onderzoek naar IMF-baas Christine Lagarde in de tijd dat zij nog minister van Economische Zaken was. Dat heeft een rechtbank in Parijs donderdag bepaald.

Het onderzoek richt zich op verduistering van publiek bezit en medeplichtigheid aan vervalsing. Dat is zwaarder dan de verwachte verdenking van 'machtsmisbruik'.
Schadevergoeding
De zaak draait om een schikking die Lagarde afdwong in een conflict tussen zakenman Bernard Tapie en de voormalige staatsbank Crédit Lyonnais. Tapie, een vriend van president Nicolas Sarkozy, kreeg een schadevergoeding van 285 miljoen euro.
Lagarde is onlangs benoemd tot opvolger van Dominique Strauss-Kahn bij het IMF. Zelf heeft zij steeds ontkend dat ze de wet heeft overtreden.
Reacties
Yves Repiquet, de advocaat van Lagarde, liet weten dat het onderzoek geen invloed zal hebben op het functioneren van de topvrouw bij het IMF.
Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds vertrouwt erop dat Christine Lagarde haar taken als topvrouw effectief kan blijven uitvoeren, ondanks het onderzoek naar haar.
Luister met de button rechts naar BNR's Stefan de Vries in Frankrijk: "Haar handelen heeft de belastingbetaler een hoop geld gekost".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen