Meer Nieuws13 okt '11 20:56

Ambassadeur boos weg na Berlusconi-opmerking

Auteur: BNR Webredactie

Tijdens de opening van een tentoonstelling over de Etrusken is een diplomatieke rel uitgebroken nadat een spreekster Berlusconi vergeleek met oversekste heersers uit de oudheid.

De Italiaanse ambassadeur Franco Giordano was donderdag in het Allard Pierson Museum voor de opening van een grote tentoonstelling over de Etrusken.

Seks
NOS-correspondente Andrea Vreede vergeleek in een toespraak de Italiaanse premier Silvio Berlusconi met Etruskische koningen, die in de geschiedschrijving van hun Romeinse aartsvijanden bekendstonden als geperverteerde seksverslaafden.

Volgens het blad Folia van de Universiteit van Amsterdam liep Giordano met zijn gevolg weg tijdens de voordracht. Een poging van burgemeester Eberhard van der Laan om de gemoederen te bedaren mislukte.

Negatieve termen
Vreede is werkzaam voor het NOS Journaal, maar hield de speech op persoonlijke titel. " Ik heb een lezing gehouden waarin ik de wereld van de rijke Etruskische mannen van toen koppelde aan de Italiaanse mannen met macht van nu", legt Vreede uit. " Natuurlijk ontkom je dan niet aan Berlusconi."

Ambassadeur Giordano, die geen Nederlands spreekt, verstond de speech niet. Volgens de journaliste werd hij boos toen zij in haar verhaal een aantal negatieve Italiaanse termen bezigde die de Italiaanse pers met regelmaat in artikelen over Berlusconi gebruikt.

Gerelateerde artikelen