Meer Nieuws21 aug '11 16:26Aangepast op 22 aug '11 06:12

Liveblog - Mensen in Tripoli massaal de straat op

Auteur: Harmen Simon Teunis

De opstandelingen in Libië zijn vanaf het land en via zee de hoofdstad Tripoli ingetrokken, daarbij ondersteund door de luchtmacht van de NAVO. Het lot van kolonel Kaddafi is onduidelijk. Volg hieronder de ontwikkelingen rond de Libische hoofdstad op de voet.

Live-blog Tripoli
02:25 uur
- De mensen in Tripoli hebben het grote plein van de stad in bezit genomen en vieren al uitgebreid feest, ondanks onduidelijkheid over het lot van Kaddafi en zijn aanhang. Ze hebben het plein zijn oude naam - Martyr's Square - teruggeven. De Amerikaanse president Barack Obama heeft gezegd met een toespraak te komen zodra meer bekend is over de stand van zaken in Libië.
01:25 uur
- Zelfs het centraal in Tripoli gelegen Groene Plein -tot nu toe het exclusieve domein van streng georkestreerde bijeenkomsten van Kaddafi-aanhangers - is nu het decor voor feestvierende rebellen, meldt Sky.
01:15 uur
- Na de straten van Benghazi beginnen nu ook de straten en pleinen van Tripoli vol te lopen met aanhangers van de rebellen. Posters van Kaddafi worden massaal van de muren geplukt. Waar Kaddafi zelf zich op dit moment bevindt, is nog niet duidelijk.
01:02 uur
- Geruchten dat het strafhof de arrestatie van Muammar Kaddafi heeft bevestigd worden weersproken. Het zou 'slechts' gaan om diens zoon, Saif al-Islam.
00:50 uur
- Behalve het uitgestrekte commandocentrum van de Libische leider Muammar Kaddafi, Bab al-Aziziyah, zou inmiddels de hele Libische hoofdstad Tripoli in handen zijn van de rebellen.
00:40 uur
- Rond het Rixon-hotel, waar buitenlandse pers verzameld is, neemt het lawaai van geweerschoten toe. Om 02:00 uur zou er een persconferentie zijn van de rebellen in Benghazi.
00:35 uur
- Met de melding door al-Jazeera van de aankomst van twee Zuid-Afrikaanse vliegtuigen in Tripoli worden geruchten gevoed dat Kaddafi een veilig heenkomen zoekt in dat land. Zelf beweerde Kaddafi altijd dat hij tot zijn dood in Libië zou blijven.
00:30 uur
- De NAVO zegt bereid te zijn samen te werken met de Overgangsraad van de rebellen. De eensgezindheid moet in stand worden gehouden en de raad is daarvoor de meest geschikte instantie.
00:20 uur
- In Benghazi gaan aanhangers van de rebellen massaal de straat op, om de overwinning op Kaddafi te vieren. Ook in Tripoli zelf lijken de eerste vieringen voorzichtig los te barsten.
00:03 uur
- Intussen is onduidelijk wat de huidige toestand van Kaddafi is. Hij zou beschoten zijn, maar andere bronnen herhalen eerdere geruchten dat hij in Tunesië is. Volgens al-Jazeera heeft Kaddafi's oudste zoon Mohammed zich overgegeven.
23:55 uur
- Kaddafi herhaalt zijn eerdere oproep aan het Libische volk om Tripoli met hand en tand te komen verdedigen tegen de NAVO-troepen en de rebellen te bestrijden.
23:45 uur
- De rebellen bevestigen dat ze Saif al-Islam Muammar al-Kaddafi gevangen hebben genomen. Hun leider Mustapha Abd El Jalil beloofde aan Al Arabiya dat Kaddafi en zijn zonen een veilige doortocht zullen krijgen als de Libische leider zich overgeeft.
23:30 uur
- Kaddafi zou onmiddellijk bereid zijn tot onderhandelingen met de leiding van de rebellen. Op hun beurt hebben de rebellen laten weten in te kunnen stemmen met het per direct stoppen met de aanvallen als Kaddafi zijn vertrek aankondigt.
23:15 uur
- Terwijl Europese landen zich voornamelijk bekommeren om het vertrek van Kaddafi, maken de VS zich al druk over de taak van de rebellen in het post-Kaddafi-tijdperk.
23:05 uur
- Al-Jazeera meldt ook de arrestatie van twee zonen van Kaddafi door de rebellen. Groot-Brittannië sluit zich aan bij de oproep van Duitsland en Frankrijk aan het adres van Muammar Kaddafi om per direct op te stappen, "om verder lijden te voorkomen".
22:46 uur
- Volgens al-Jazeera heeft de veiligheidsbrigade van Muammar Kaddafi zich overgegeven. Ook Al Arabiya meldt de overgave van Kaddafi's 'presidentiële garde'.
22:10 uur
- Volgens het hoofd van de Libische Veiligheidsdienst Abdullah Al-Snousi wordt de NAVO volledig geleid door al-Qaeda. "De Europese en Westerse diplomaten liegen als ze tegen hun burgers zeggen dat ze het terrorisme bestrijden. In feite trekken ze met de terroristen op tegen Libië en volgen ze trouw de orders van al-Qaeda."
21:40 uur - Duitsland en Frankrijk hebben Muammar Kaddafi gesommeerd om terug te treden. Nu de rebellen Tripoli lijken te veroveren meent bondskanselier Angela Merkel dat Kaddafi zo snel mogelijk af moet treden.
21:20 uur - Libië's voormalige minister van Buitenlandse Zaken Abdes Salam Jalloud heeft laten weten dat het voor zijn voormalige kameraad Kaddafi te laat is om zich nog over te geven. Hij verwacht dat het regime het nog maximaal tien dagen uit kan houden.
20:55 uur - Euforische rebellen zouden via het westen Tripoli zijn binnengetrokken en daarbij niet gestuit zijn op enig verzet. Zeker niet toen ze eenmaal een voorname militaire basis waren gepasseerd die de hoofdstad moest verdedigen.
20:07 uur - De Libische rebellen zijn Tripoli nu ook vanuit het westen binnengedrongen. Dat meldde een verslaggever van persbureau AFP. De rebellen trokken Tripoli binnen in een konvooi met rond de 100 voertuigen.
19:30 uur - Bij de gevechten rond Tripoli die zaterdagavond begonnen zijn tot nu toe 376 doden gevallen en ongeveer duizend gewonden.
19:05 uur - Der Spiegel meldt dat Duitsland zojuist speciale eenheden naar Libië heeft gestuurd om Duitse diplomaten te beschermen. Al Jazeera sprak de Duitse minister van Binnenlandse Zaken die geen commentaar wilde geven op de operatie.
18:45 uur - Mummar Kaddafi heeft zijn volk via een lange audioboodschap op Libya TV toegesproken en ze opgedragen vanuit alle windstreken naar Tripoli te komen om de hoofdstad te bevrijden.
18:35 uur - De NAVO meldt dat de situatie in Libië snel verandert. Het zou steeds lastiger worden vanuit de lucht doelwitten te traceren nu de opstandelingen steeds verder oprukken.
Circa 25 kilometer ten westen van de stad veroverden honderden rebellen zondag een legerbarak waar grote partijen wapens en munitie lagen opgeslagen, meldde een verslaggever. Eerder hadden ze al de steden Zawiya en Zlitan nabij Tripoli ingenomen.
Hoofdkwartier Kaddafi
De NAVO heeft zondag het hoofdkwartier van dictator Muammar Kaddafi in Tripoli gebombardeerd. Dat meldde nieuwszender al-Jazeera.
Vuurwerk
De Libische rebellen lijken Kaddafi steeds verder in het nauw te drijven. In de hoofdstad waren zondag explosies en het geluid van automatische wapens te horen, hoewel een woordvoerder van het regime de strijd afdeed als "kleine botsingen". Kaddafi zelf maakte al de vergelijking met vuurwerk.

De NAVO liet eerder weten zich met de bombardementen te richten op Tripoli om de rebellen te ondersteunen.

Kaddafi niet in Tripoli

Eerder zondag meldde het Duitse persbureau DPA dat Kaddafi de hoofdstad Tripoli heeft verlaten. Het persbureau bracht dit nieuws naar buiten op basis van bronnen rond de Libische regering.

Gerelateerde artikelen