Meer Nieuws9 dec '11 06:41

Kust maakt zich op voor westerstorm

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse kust bereidt zich voor op hoogwater. Een combinatie van een flinke westerstorm en vloed zal vrijdag zorgen voor een hoog waterpeil.

Rijkswaterstaat heeft donderdagavond alvast waarschuwingen afgegeven voor de sectoren Schelde en Delfzijl.

Waarschuwing
Een waarschuwing betekent nog niet dat bijvoorbeeld de Oosterscheldekering in Zeeland direct dicht moet, maar wel dat beheerders van dijken en waterkeringen de zaak goed in de gaten moeten houden. Zo wordt de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland alvast gereed gemaakt voor een eventuele sluiting op vrijdagmiddag.

"Uit voorzorg worden vooraf de procedures doorgenomen’’, vertelde een woordvoerster van de veiligheidsregio. Voor de sector West-Holland, waar de kering onder valt, gold donderdagavond laat overigens nog geen officiële waarschuwing.

Hoogwater
Rijkswaterstaat voorspelt voor vrijdag hoogwater in vijf van de zes kustsectoren. Dat komt ongeveer eens in de twee jaar voor.

Zowel de Oosterscheldekering als de Maeslantkering moet dicht als de waterstand 3 meter of meer boven NAP komt. In de ochtend wordt naar verwachting duidelijk welke maatregelen nodig zijn.

Schade in IJmuiden
In IJmuiden heeft de storm donderdagavond flink huisgehouden. Op twee plekken werd schade aangericht aan gebouwen.

Zo klapte het platte dak van café Savage aan de Wijk Zeeërweg door de wind dubbel en kwam het half over het pand te hangen. Van het woonzorgcentrum aan de Keizer Wilhelmstraat rukte de storm enkele gevelplaten los die op straat terechtkwamen. De politie zette de straat af.

Volgens de eigenaar van het café viel bij hem de schade mee en bleef de tap gewoon open. "Het was een beetje koud, dat is alles'', vertelde hij. Met hulp van de brandweer werd het dak provisorisch vastgezet.

Gerelateerde artikelen