Meer Nieuws16 dec '11 17:26

Teylers Museum voorgedragen voor Werelderfgoedlijst

Auteur: BNR Webredactie

De gebouwen van het Teylers Museum in Haarlem worden voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van Unesco

Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra.

Nominatiedossier
Het museum was eerder al door een selectiecommissie voorgedragen voor een plaats op de lijst. Het Teylers belichaamt de idealen van de Verlichting. Omdat het nominatiedossier van Teylers zo goed als klaar is, draagt het kabinet dit museum als eerste voor.

Er zijn ook andere kandidaten op de selectielijst, zoals de Van Nellefabriek in Rotterdam en het plantagesysteem van West-Curaςao. Deze kunnen later nog worden voorgedragen

Toeristische trekpleister
Plaatsing op de lijst betekent internationale erkenning van de uitzonderlijke betekenis van een locatie. Daarnaast zijn werelderfgoederen geliefd als toeristische trekpleister. Het Wereldergfoedcomité zal medio 2013 over de nominatie beslissen. Als goedkeuring volgt, heeft Nederland 10 plaatsingen op de internationale lijst.

Trots
Het Teylers Museum liet vrijdag weten heel trots te zijn op de erkenning die het kabinetsbesluit met zich meebrengt. "Het is een bevestiging van de bijzondere status van ons museum en een belangrijke stap op weg naar het uiteindelijke besluit van Unesco'', aldus een zegsman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen