Het Nationale Referendumdebat31 mrt '16 07:46

'Ondernemen in Oekraïne makkelijker met verdrag'

Auteur: Thijs Baas

Het associatieverdag tussen Oekraïne en de EU maakt het makkelijker om daar zaken te doen, verwacht een meerderheid van de ondernemers die in deze regio actief zijn. Uit onderzoek van ondernemersverenigingen EVO en Fenedex en kredietverstrekker Atradius komt naar voren dat ze veel kansen zien in Oekraïne.

Foto: ANP
Foto: ANP

In essentie gaat het immers om een vrijhandels verdrag, waardoor allerei barrières weggenomen zullen worden op het gebied van tarieven, verklaart directeur Bart Jan Koopman van exportvereniging Fenedex het enthousiasme. "Maar ook non-tarivaire maatregelen en allerlei standaarden die zullen worden aangepast aan de EU zal het zeker voor exporterende ondernemers op termijn een forse duw in de rug kunnen betekenen." 

 

In het onderzoek wordt ondernemers gevraagd naar hun verwachtingen van het associatieverdrag, waar Nederland op 6 april in een raadgevend referendum over stemt. Van de ondernemers die zaken in de regio doen is 59 procent positief over de associatieovereenkomst. Van hen ziet 46 procent kansen in Oekraïne door het verlagen of wegvallen van import- en exporttarieven. Ook denkt bijna een derde van de ondernemers gemakkelijker zaken te kunnen doen, door verbetering van de politieke en economische stabiliteit van Oekraïne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen