Nieuw23 mrt '16 07:43

Tweederde binnen twee jaar na faillissement nieuwe baan

Auteur: Karlijn Meinders

Van de mensen die in 2013 hun baan verloren door het faillissement van het bedrijf waar ze werkten, had twee derde binnen twee jaar weer een baan. Dat blijkt uit cijfers van CBS.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS: "In totaal werkten deze mensen bij 15.000 bedrijven die failliet zijn gegaan. Sowieso was 2013 een recordjaar wat betreft het aantal faillissementen. Het was een dieptepunt op de arbeidsmarkt."

Vooral in de communicatiebranche en horeca konden mensen vrij snel weer aan het werk. De cijfers vallen Rob Witjes van het UWV bepaald niet tegen. "Zeker omdat vooral de faillissementen uit 2013 zijn onderzocht."

Maar niet iedereen vindt ook echt een nieuwe baan. "Als er sprake is van faillissement komen vaak meerdere mensen met dezelfde achtergrond in de zelfde regio zonder baan te zitten", zegt Witjes.
 
 
 
En dat probleem is bijvoorbeeld terug te zien onder de werknemers van TSN. Witjes: "Er is een toenemende vraag naar hooggeschoold personeel en een afnemende vraag naar laaggeschoold personeel. Bij TSN zijn de meeste mensen laaggeschoold. 60 procent van hen is vijftig-plus, ze werken gemiddeld twaalf tot vijftien uur. We raden deze mensen dan ook aan breder te kijken dan de eigen branche en erover na te denken of ze misschien meer uur per week kunnen werken."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen