Nieuw15 okt '15 14:14

Overijssel: 'Vergunning NAM Twente intrekken'

Auteur: BNR Webredactie

Minister Kamp moet de vergunning van de NAM in Twente intrekken. Dat willen de Provinciale Statenleden van Overijssel. De NAM wil volgend jaar opnieuw afvalwater in lege gasvelden injecteren, maar deze injectie zou een gevaar zijn voor het drinkwater en natuurgebieden in Twente.

Foto: ANP
Foto: ANP

Provinciale Staten van Overijssel namen in september een motie aan om bij het opnieuw opstarten van de afvalwaterinjecties een intrekkingsverzoek bij minister Kamp te doen. Maar volgens CDA-Statenlid Bouwien Rutten heeft de minister weinig behoefte om hier naar te luisteren.

 

Schoonebeek
Vanuit de oliewinningslocatie in het Drentse Schoonebeek werden miljoenen liters vervuild water naar lege gasvelden in Twente gepompt. De NAM staakte de oliewinning in juni omdat de pijpleidingen aangetast waren. Zo was in Hardenberg een lek ontstaan. Na reparaties van het leidingwerk in meerdere gemeenten kan medio volgend jaar de toevoer hervat worden, aldus de NAM. Maar volgens de provincie zijn de reparaties niet voldoende.

Gevaarlijker dan schaliegas
Volgens Statenlid Rutten blijkt uit recent onderzoek dat de risico's bij afvalwaterinjectie veel hoger zijn dan bij het winnen van schaliegas. "De hele provincie is er al van doordrongen dat dit hier niet kan''. De NAM geeft aan de leidingen te repareren, maar ook de putten zijn niet betrouwbaar, zou blijken uit dit rapport. Eerder maakten bewoners al melding van scheuren in huizen als gevolg van de afvalwaterinjectie.

Gerelateerde artikelen