Nieuw15 jun '15 06:59

Italië wil af van Europees vluchtelingen-voorstel

Auteur: Karlijn Meinders

Volgens de Italiaanse premier Renzi is het voorstel van de Europese Commissie nu al onhoudbaar, zo zegt hij in een interview in een Italiaanse krant. Het plan moet kijken naar percentages, en niet harde cijfers, bij de verdeling van vluchtelingen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maarten Veeger is correspondent in Italië, hij vertelt dat Renzi het plan een provocatie en een grap noemt. "Hij vindt dit antwoord onvoldoende. Er worden 24.000 vluchtelingen verdeeld over de Europese Unie. Maar, zegt Renzi,  er zijn er al meer dan 50.000 alleen in Italië aangekomen dit jaar."

Renzi pleit voor duidelijke verdeelquota: ieder land zou een percentage van alle vluchtelingen moeten opnemen en niet een vastgesteld aantal. "Hij liet weten dat als Europa daar niet aan mee wil werken, dat Italië dan met een plan-B komt. Wat dat precies inhoud is nog onduidelijk, maar hij zegt dat vrij dreigend."

Schengenakkoord
Een ophoping van vluchtelingen in Italië heeft naar alle waarschijnlijkheid bijgedragen aan de zorgen van Renzi. "Het Schengenakkoord zou worden opgezegd in Duitsland en Frankrijk", vertelt Veeger. "Daardoor zijn de grenzen gesloten, waardoor alle vluchtelingen bij de grens van Oostenrijk niet verder konden. Er is daardoor een enorme concentratie van vluchtelingen ontstaan op stations in onder andere Milaan."

Libië
De Italiaanse minister van buitenlandse zaken zei eerder al dat het probleem niet alleen in Europa moet worden aangepakt, maar dat de VN troepen moet sturen naar Libië. "Maar hij is toen teruggefloten. Nu zegt de Lega Nord regio-president Maroni hetzelfde: we hebben daar chaos achtergelaten toen we Kadhafi wegstuurde, dan moeten we daar ook aan de slag. Maar dat zou Renzi nooit in zijn eentje kunnen of durven", zegt Veeger.

Verdrag van Dublin
Eén van de stappen die Italië zou kunnen gebruiken als plan-B, is het doorlaten van de vluchtelingen zonder registratie. "In het Verdrag van Dublin is afgesproken dat het land waarin een vluchteling aankomt een procedure start. Daar worden ze geregistreerd. Nu zou Italië kunnen zeggen: we brengen ze gewoon naar de grens en dan zoeken ze het verder maar uit."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen