Nieuw30 mei '13 12:12

Interview | Van 3 naar 2,8 procent en Dijsselbloem wist van niets

Auteur: Fleur de Bruijn

Extra bezuinigingen en hervormingen op de woningmarkt sneller doorvoeren: dit was in een notendop het huiswerk dat het kabinet gisteren kreeg van de Europese Commissie. Paul van Liempt vroeg politiek verslaggever Hugo Reitsma waarom dit minister Dijsselbloem (Financiën) zo frappeerde.

Het extra bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro dat het kabinet tot augustus heeft geparkeerd, is onvoldoende. De Europese Commissie heeft bepaald dat aanvullende maatregelen nodig zijn om het begrotingstekort in 2014 terug te dringen tot 2,8 procent van het bruto binnenlands product.

De begrotingsnorm is 3 procent, gaat Nederland dit verzoek inwilligen?
“Dat verzoek om het begrotingstekort terug te brengen tot 2,8 procent was wel erg opvallend. Frappant was ook dat minister Dijsselbloem zei dat hij dit verzoek voor het eerst hoorde.”

Dijsselbloem zal toch zelf bij de onderhandelingen gezeten hebben?
“Er zijn formeel geen onderhandelingen geweest. Dit lijkt te passen in de nieuwe manier van handelen van Brussel: ze gedraagt zich steeds vaker als coach dan als scheidsrechter. Brussel vraagt landen nu ook de focus te verleggen van bezuinigingen naar hervormingen en dat past ook bij het uitstel dat Nederland heeft gekregen om aan de begrotingsnorm te voldoen.”

Waarom is de begrotingsnorm voor Nederland nu nog strenger geworden?
“Ik denk dat Rehn (eurocommissaris red.) vindt dat we toch iets te makkelijk begroten in Nederland. Als we exact op 3 procent zouden mikken, dan gaan we met een kleine economische tegenwind alweer over die grens heen.”

De in het sociaal akkoord geschrapte bezuinigingen van 4,3 miljard komen dus zeker weer op tafel. Wat is het sociaal akkoord dan nog waard?
“Met het sluiten van het sociaal ekkoord heeft het kabinet gezegd dat die 4,3 miljard van tafel gaan, maar dat de bezuinigingen toch doorgaan als we volgend jaar de drie procent niet halen. Je wist toen eigenlijk al dat de bezuinigingen toch doorgaan. Het lijkt alsof FNV dit gebaar van het kabinet nodig had om de achterban achter het akkoord te krijgen; ze konden die eis helemaal niet stellen. Nu is het maar te hopen voor het kabinet dat ze de vakbond binnenboord houden, want die hebben ze nodig voor veel hervormingen op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld om te spreken over pensioenen.”

Is het nu weer hommeles in de polder?
“Ze moeten wheelen en dealen en daar is de polder ook voor. Alleen is wheelen en dealen duur. Er wordt nu gesproken over alternatieven voor het pensioenplan van het kabinet. Het kabinet heeft een kwart miljard euro extra beschikbaar gesteld voor de sociale partners om de pensioenplannen te verzachten, maar dat blijkt nu al niet genoeg. Ook moet het kabinet een meerderheid in de Eerste Kamer vinden en loopt het tegen eisen van oppositiepartijen aan. Het CDA zegt: er mogen geen lastenverzwaringen in dat nieuwe pakket zitten, D66 wil niet aan onderwijs komen. En van de Europese Commissie mag het kabinet niet bezuinigen op innovatie."

Hoe gaat Rutte dan aan die 6 miljard komen?
“Op zo’n korte termijn kun je eigenlijk alleen met een forse lastenverhoging je doelstelling halen. Bezuinigen kost domweg meer tijd. Uit het sociaal akkoord ligt er een pakket van 4 miljard aan bezuinigingen, daar is een nullijn in de zorg uitgehaald, dus ze hebben al 3 miljard aan bezuinigingsplannen liggen. Daar moeten ze dus nog 3 miljard bij zien te verzinnen. gelukkig heeft de minister van Financiën hele goede en creatieve ambtenaren op de achtergrond die altijd een beetje kunnen sjoemelen. En waarschijnlijk is creatief boekhouden ook wel nodig om aan deze bedragen te komen.”

Maar we moeten meer doen, Rehn legt ook de nadruk op hervormingen. Is daar ook draagvlak voor te vinden?
“Op het gebied van de woningmarkt ben ik nog de weg kwijt sinds minister Blok (Wonen red.) in een dag tot een compromis is gekomen met een paar oppositiepartijen. Er lag een prachtig plan, gesteund door alle betrokken partijen, dat je zo zou kunnen invoeren en betrekking heeft op de hypotheekrenteaftrek en de huren. Misschien dat minister Blok nog bij zinnen komt en denkt: we hebben een gedrocht gemaakt, laten we het plan dat er al lag invoeren.”

Kunnen we dit de hele zomer volgen of krijgen we een radiostilte?
“In de zomers gaan de luiken altijd dicht. En dan is het met name in het begin van de zomer heel moeilijk om iets los te peuteren, maar aan het einde van de zomer lukt het meestal wel weer om iets los te krijgen,  dan komen minister weer samen en worden Kamerleden geïnformeerd.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen