Nieuw3 jun '13 11:06

Twijfel over dure keuring Alpe d'HuZes

Auteur: Fleur de Bruijn

De 8000 deelnemers aan de Alpe d’HuZes betalen meer dan een miljoen euro aan medische keuringen. Niet alle fietsers voor het goede doel vinden het geld voor de verplichte sporttest welbesteed.

Dat schrijft het Leidsch Dagblad maandag. “Nelleke heeft 150 euro betaald, die vond dat flink aan de prijs. En Freek vindt het bedrag zelfs echt te gortig.” Dit zei BNR-redacteur Thomas van Zijl. Samen met collega’s Nelleke van der Heiden en Freek Ewals gaat hij de de Alpe d’Huez bedwingen.

Doktersverklaring
Alpe d’HuZes wordt sinds 2006 georganiseerd. Voorheen volstond een doktersverklaring en was een keuring pas aan de orde bij mogelijke medische problemen. Dit jaar moet iedereen worden gekeurd en kan dat uitsluitend door een zorgverlener die is aangesloten bij de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI). Gezonde fietsers onder de 34 jaar betalen 105 euro, 34-plussers zijn 150 euro kwijt en een uitgebreid onderzoek kost 260 euro.

De organisatie verdedigt het nieuwe beleid (‘zie het als investering in jezelf') door te wijzen op het hoge aantal sportdoden in Nederland: zeker tweehonderd per jaar.

Medische molen
Van Zijl kan zich wel vinden in het nieuwe beleid. “Er komen mensen op het evenement af die niet iedere week fietsen, i snap wel dat hier geen risico mee wordt genomen.” Hoewel hij een geoefend fietser is en zo fit als een hoentje, vindt Van Zijl het eigenlijk wel prettig om eens door een medische molen gehaald te worden. “Omdat ik me gezond voel, ga ik al een jaar of vijftien niet naar de dokter, dus ik vond het eigenlijk wel een keer prettig dat er iemand keek of alles wel echt in orde is.” Hij is inderdaad, zoals verwacht, gezond van lijf en leden.

Bovendien kun je al het negatieve ten goede keren, zegt de immer positieve Van Zijl. “Je moet zoiets ook een beetje naar je hand zetten. Ik heb bijvoorbeeld mijn arts gevraagd of hij mij wil sponsoren.”

Lees ook: BNR gaat de Alpe d’Huez bedwingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen