Nieuw24 jun '13 15:50

Citigroup opent kantoor in Irak

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse bank Citigroup gaat een kantoor openen in Bagdad. Het is daarmee de eerste Amerikaanse bank met een kantoor in Irak. De centrale bank van het Arabische land heeft toestemming gegeven voor het openen van de vestiging.

Volgens Dennis Flannery, die de nieuwe vestiging gaat leiden, is Irak een interessante groeimarkt. "Onze economen voorspellen dat de Iraakse economie tegen 2050 een omvang zal hebben van rond de twee biljoen dollar'', zei hij tegen The Wall Street Journal. Vorig jaar groeide het Iraakse bruto binnenlands product (bbp) volgens cijfers van het IMF met 8,4 procent tot ruim 212 miljard dollar.

Citigroup doet al wel zaken in Irak. Zo financiert de bank buitenlandse bedrijven die in het land werken, zoals een aantal grote oliemaatschappijen. De bank wil óók een rol spelen in de financiering van de wederopbouw van de Iraakse infrastructuur. Die werd grotendeels verwoest na de door de Verenigde Staten geleide invasie in het land in 2003, die uiteindelijk leidde tot de val van dictator Saddam Hussein.

Arabisch
Er zijn wel andere buitenlandse banken met een fysieke aanwezigheid in Irak, maar vooral uit andere landen rond de Perzische Golf. Grote westerse banken zijn over het algemeen terughoudend, ook omdat de veiligheidssituatie in het land nog veel te wensen overlaat. Citigroup is al behoorlijk actief in het Midden-Oosten, met vestigingen in de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Qatar, Koeweit, Egypte en Libanon.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen