Nieuws4 jan '16 21:20

Code rood voor heel Noord-Nederland door ijzel

Auteur: BNR Webredactie

Voor de Waddeneilanden en de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, geldt code rood vanwege ijzel op de weg. De wegen zijn erg glad. De verwachting is dat de ijzel aanhoudt tot het eind van de ochtend.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens het KNMI heeft het weer "een behoorlijke impact op de samenleving''. Het KNMI en de ANWB adviseren mensen in de noordelijke provincies niet de weg op te gaan. Het winterse weer heeft gevolgen voor het wegverkeer tijdens de ochtendspits. Ook kan er hinder worden ondervonden op het spoor. Ook in Overijssel en Flevoland kunnen automobilisten last hebben van zwaar weer.

IJslaag op de weg
Volgens  Margot Ribberink van Weer.nl is er bij code rood sprake van "maatschappij ontwrichtende omstandigheden". "De temperaturen liggen ver beneden het vriespunt in het Noordoosten van ons land. En er valt neerslag in de vorm van ijzel. Het ziet er uit als regen, maar zodra het op de weg komt wordt het één dikke laag ijs. Het is droog aan het worden in Friesland, Flevoland en in het noorden van Overijssel. Maar die ijslaag blijft nog wel even liggen, dus het is spekglad. En op sommige plekken is die ijslaag heel erg dik omdat er veel neerslag is gevallen", zegt Ribberink.

'Dronken auto'
Verslaggever Harmen van der Veen reed vanochtend op de A7 tussen Drachten en Groningen. "De temperatuur ging gedurende de rit steeds naar beneden. Van 4 graden in Amsterdam, naar 0 in Lemmer en bij Surhuisterveen nu op -3. En de natheid veranderde op een gegeven moment in ijs. En het was alsof mijn auto dronken was. Dus de automobilist is nuchter, maar de auto is dronken. Die ging een beetje heen en weer glijden, met de kont van links naar rechts. Toen moest ik m'n tempo echt verlagen. Ik heb daar 50 gereden op de snelweg", zegt Van der Veen. "Het is echt opletten geblazen. Ik vind het best een beetje gevaarlijk en eng, helemaal omdat je het gevoel hebt de auto niet onder controle hebt."

In de nacht van maandag op dinsdag zijn zeker vijftig ongelukken gebeurd op snelwegen en belangrijke N-wegen in het noorden van het land. Dat heeft de VerkeersInformatieDienst (VID) in de nacht bekendgemaakt. Bij een van de ongelukken raakte een politiewagen zwaar beschadigd. Bij de meeste slippartijen en botsingen was er alleen sprake van blikschade.

Gerelateerde artikelen