Nieuws5 jan '16 09:48

In de toekomst praten we met hologrammen bij het koffiezetapparaat

Auteur: Mark Hulstein

We whatsappen en twitteren ons een slag in de rondte - maar omdat we elkaar daarbij niet in de ogen kijken, komt het niet echt van een goed gesprek. Daarom zoeken wetenschappers naar manier om dat op te lossen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Oogcontact is één van de belangrijkste onderdelen van communicatie. En dat maakt radio een lastig vak, want daar kan de presentator de luisteraar ook niet in de ogen kijken. Roel Vertegaal van de Queens University in Canada deed onderzoek naar de functie van oogcontact in groepscommunicatie. "De reden dat mensen naar elkaars ogen kijken is niet alleen om te zien wat mensen denken, maar met name ook om te weten of je iemands aandacht hebt. En natuurlijk zijn de ogen de enige zichtbare indicator van waar de hersenen letterlijk naar kijken. En dat is één van de redenen dat gebruiken", zegt Vertegaal.

Een conference call is dus vaak chaotisch om die reden. "Bij een vergadering is het noodzakelijk dat iemand die vergadering managed. Maar bij zoiets als Skype ontbreekt het oogcontact omdat de camera niet op de juiste plek zit", zegt Vertegaal. Want hoewel videobellen redelijk mainstream is geworden, écht iemand in de ogen kijken met Skype of Facetime is nog steeds lastig. En dus denken wetenschappers na hoe je face to face kan praten met een computer, zodat die computer ook weet dat er met hem wordt gesproken.

Roel Vertegaal: "Een van de problemen met spraaksystemen is dat een computer niet weet of je tegen ze praat of niet. En de manier waarop dat op dit moment opgelost wordt is door alles een naampje te geven. Bijvoorbeeld Siri, daarom moet je 'hey siri' zeggen tegen je iPhone voordat die iPhone luistert. Wat als die telefoon een oogcontactsensor had, een cameraatje dat kijkt naar je ogen en ziet wanneer je naar je telefoon kijkt en vervolgens begint te luisteren."

Vertegaal ziet wel oplossingen voor de toekomst, bijvoorbeeld hologrammen. Vertegaal: "Als je persoonlijk met elkaar communiceert zijn er heel veel stukjes informatie die een rol spelen in dat  communicatieproces die niet doorgegeven worden over normale computerverbindingen, zoals Skype. En in plaats van na te denken welke je wel moet laten zien en je niet moet laten zien, kunnen we ze gewoon allemaal laten zien. En dat betekent dus ook dat je om elkaar heen moet kunnen lopen, elkaar van achter moet kunnen bekijken. Dat je er kunt zijn en dichterbij kunt komen en benaderen om een gesprek te beginnen zoals je dat doet als je koffie drinkt met je collega's."

Er wordt al vijftien jaar onderzoek gedaan door Vertegaal om de communicatie tussen mens en apparaat te verbeteren. Meestal duren die ontwikkelingen twintig tot dertig jaar, meent Vertegaal. Dus voor 2020 hoeft u dus niet te rekenen op een virtueel gesprek met het hologram van uw collega naast de koffieautomaat.

Gerelateerde artikelen