Nieuws15 feb '16 17:34

'Doorstart wordt zo alleen maar moeilijker'

Auteur: Karlijn Meinders

Het is Roland Kahn (Coolcat) tot nu toe niet gelukt om de winkels van V&D over te nemen. En dus blijven de winkels voorlopig dicht. Dat maakt een doorstart steeds moeilijker, meent advocaat Marc van Zanten.

Foto: webredactie BNR
Foto: webredactie BNR

Marc van Zanten is advocaat bij CMS en treedt vaak op als curator. Hij vertelt dat het waarschijnlijk niet anders kon. "Het is morgen de laatste werkdag van het personeel. Curatoren hadden er nog voor kunnen kiezen om ze door te laten werken via een payroll-systeem, maar ik heb begrepen dat het om een loonsom van 9 miljoen euro gaat. Ook moeten de winkels dicht omdat de voorraad geïnventariseerd moet worden en kan het zijn dat de doorstarter tijd nodig heeft om verbeteringen aan te brengen."

Doorstart versus vastgoed
De curatoren onderhandelen exclusief met Kahn, vanwege zijn plannen voor een doorstart, maar er is nog een geïnteresseerde partij en die praat via een andere weg in op de vastgoedbazen, vertelt Rob Jansen, beurs-commentator. "Het Canadese winkelconcern Hudson's Bay, dat ook al in Duitsland en België zit, is geïnteresseerd in de panden van V&D en wil daar hun eigen warenhuis in beginnen. Er zijn vastgoedbazen met een voorkeur voor de Canadezen. Dat maakt de zaak erg complex."

Gevolgen dichte winkels
Het sluiten van de winkels is dus noodzakelijk, maar zeker niet bevorderlijk. Van Zanten: "Je loopt omzet mis, het verandert de loop van je klanten, je leveranciers gaan misschien op zoek naar een ander afzetkanaal en het personeel, waar mensen tussen zitten waar je als doorstarter heel veel aan kan hebben, moet ook weer gewoon elders gaan solliciteren als het te lang duurt. Een doorstart wordt dus steeds moeilijker. Maar wellicht is dit ingecalculeerd."

Pech voor de klant
En stel nou dat je net je dure horloge voor reparatie naar de V&D hebt gebracht? "Dan heb je pech", zegt Jansen. "Klanten komen er niet in, ook niet als je nog iets moet ophalen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen