Nieuws30 dec '15 21:37

Oudejaarsfeesten Brussel afgelast om dreiging

Auteur: Judith Laanen

In Brussel is de vuurwerkshow en andere activiteiten voor oudjaar in het centrum van Brussel afgeblazen. Dat melden bronnen bij de burgemeester Yvan Mayeur.

De burgemeester nam het besluit vandaag na overleg met de Belgische politie- en inlichtingendiensten. Volgens de burgemeester is de dreiging gericht op de mensenmassa, bericht de Belgische krant De Morgen. Volgens Bart Bekeart, hoofdredacteur van de nieuwsdienst van de Belgische radiozender Q-Music, wil men in België geen enkel risico nemen: "Er wordt nogal gelaten gereageerd op het nieuws. Het is hinken op twee gedachten: aan de ene kant wil men niet toegeven aan terreur, maar aan de andere kant mag je geen risico nemen."

Eerder werd de terreurdreiging in Brussel opgehoogd naar niveau 3, het op één na hoogste niveau. Vandaag werd ook bekend dat de terroristen die eerder deze week zijn opgepakt door de Belgische veiligheidsdiensten, radicale leden van een motorclub blijken te zijn. Tijdens de jaarwisseling wilden zij toeslaan op symbolische plaatsen in Brussel, waaronder de Grote Markt. Bekeart: "Een aantal leden van die motorbende zijn onvindbaar."

Huiszoekingen
Bij huiszoekingen in België werden in de nacht van maandag op dinsdag twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar plannen om in Brussel op verschillende symbolische plaatsen aanslagen te plegen tijdens de oudejaarsfeesten. Volgens het federaal parket van België zou daarbij een leidende figuur zijn gearresteerd die mensen zou werven met het oog op het plegen van terroristische misdrijven. Volgens Bekeart is een van de mannen een vriend van de voortvluchtige Salah Abdeslam.

Behalve de oudejaarsfeesten zouden ook politiebureaus in Brussel mogelijk doelwit zijn van terreur. Naast strengere bewaking gelden er ook andere openingstijden. Ook vandaag werden huiszoekingen gedaan in België. Bij andere feesten in België, waaronder in Antwerpen, zullen politie en leger strengere controles uitvoeren rondom de jaarwisseling.

Vorig jaar kwamen ruim 100.000 mensen af op het vuurwerk in de Belgische hoofdstad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen