Nieuws22 sep '15 17:06

Fietsen we binnenkort over plastic fietspaden?

Auteur: Judith Laanen

Als het aan KWS Infra ligt, fietsen we binnenkort over gerecycled plastic in plaats van tegels of asfalt. Het gaat nog zeker twee jaar duren voor het zover is, maar het begin van de techniek is er.

Foto screenshot Youtube.com
Foto screenshot Youtube.com

Een lichtgewicht ontwerp, minimale bouwtijd en praktisch onderhoudsvrij: dat zijn volgens wegenbouwer KWS Infra de drie voordelen van Plastic Road, het fietspad van gerecycled plastic. Verslaggever Roos Abelman ging naar Vianen en ontmoette de bedenkers, Anne Koudstaal en Simon Jorritsma van KWS Infra.

Er is zo gigantisch veel plastic dat je daar makkelijk fietspaden van kunt maken, zeggen de bedenkers. Een extra reden om te innoveren met plastic ligt volgens Jorritsma ook aan de eisen die tegenwoordig aan asfalt gesteld worden.

Een hol fietspad
Het duo wilde een holle constructie voor hun fietspad, maar dat kun je met asfalt niet voor elkaar krijgen. Met plastic zou dat wel kunnen. "We willen het water erin kunnen laten lopen om het in de ondergrond te kunnen laten infiltreren. Ook de kabels en leidingen willen we er graag in." En: het weegt allemaal een stuk minder dan 'gewoon' asfalt.

Op dit moment kunnen ze fietspaden printen met een 3D-printer, maar dat kan alleen nog op kleine schaal. "We moeten toch naar een andere productiemethode gaan, zoals extrusie of de mal. Daar moet nog onderzoek naar gedaan worden. Of gerecyclede fietspaden ook goedkoper zijn dan asfalt, weten ze nog niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen