Nieuws6 jan '16 21:13

Voltallige Europese Commissie bezoekt Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Hoog bezoek in Amsterdam en Den Haag. De voltallige Europese Commissie bezoekt Nederland in verband met het voorzitterschap van de EU.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het bezoek begint met een ontmoeting tussen het kabinet en de Europese Commissie in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar ook de vergaderingen plaats zullen vinden. Er volgt een persconferentie op het voormalige Amsterdamse marineterrein. Hierna wordt geluncht in het Paleis op de Dam.

Vervolgens ontmoet de Europese Commissie in Den Haag het Nederlandse parlement.
 

Compromissen smeden
Behalve kennismaking zal het gesprek gaan over de prioriteiten van de Europese Commissie en de ideeën die Brussel heeft over de rol die Nederland moet spelen. Boven: "Cruciaal zijn natuurlijk al die crisissen in Europa. Daar zal Nederland nauw bij betrokken worden." Nederland zal hierbij vooral een belangrijke rol moeten spelen achter de schermen, zegt hij. "Dan heeft de voorzitter een beetje de rol van het smeden van compromissen."

Die compromissen zullen gaan over de crises waarmee Europa nu kampt. "Dan gaat het natuurlijk voornamelijk over alle crisissen over vluchtelingen, over de Brexit - het Britse referendum dat eraan zit te komen, over de relatie met Rusland, Oekraïne - we hebben zelf nota bene een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne dit voorjaar. Daar zal het werk zitten voor het Nederlandse kabinet."

Gerelateerde artikelen