Nieuws24 nov '15 13:15

Meerderheid Britten voor Brexit

Auteur: Bas van Setten

Voor het eerst willen de meeste Britten niet meer bij de EU horen. Dat blijkt uit een enquête van de Britse krant The Independent. 52 procent is nu voor een zogenoemde Brexit. In eerdere peilingen van de krant was 55 procent nog voorstander van de EU.

ANP
ANP

Journalist en oud-correspondent in Londen Peter Brusse vermoedt dat de aanslagen in Parijs meespelen. "Er is een soort angst van wat er op het vaste land gebeurt. De vluchtelingencrisis en de terreurdreiging hebben echt wel meegewerkt aan dit resultaat. Het is daarom de vraag wanneer het referendum gehouden gaat worden."

 

Concessies
Het 'nee-kamp' voert daarnaast ook sterk campagne. Brusse: "Je merkt dat zij initiatief hebben genomen. Premier Cameron weet niet goed hoe hij moet laveren, omdat hij weet dat Brussel met concessies komt. Maar Cameron voelt ook wel aan dat deze waarschijnlijk niet goed genoeg zijn voor het nee-kamp."

Daarnaast is het de vraag wat de Verenigde Staten gaan doen. "Zij zijn namelijk al druk bezig om tegen de Britten te zeggen dat ze in Europa moeten blijven", zegt Brusse.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen