Overheid moet inhaalslag maken met verduurzamen
De overheid doet er alles aan om burgers en bedrijven te laten vergroenen. Maar zelf loopt ze nog flink achter. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksvastgoedbedrijf, in handen van BNR.
Er is volgens de vastgoed-organisatie van het rijk dan ook een inhaalslag nodig om ministeries, kazernes, gevangenissen en andere overheidsgebouwen op grote schaal energieneutraal te maken. In 2050 moeten alle gebouwen in Europa energie-neutraal zijn.
Als we bijvoorbeeld kijken naar het aantal daken van overheidsgebouwen met zonnepanelen, dan gaat het slechts om kleine projecten die ook nog eens als test worden gezien. Ook op het gebied van verduurzaming van gehuurde en eigen rijksgebouwen moet er nog een flinke slag worden gemaakt. Om gelijk te komen met wat bedrijven en burgers doen, wordt er gewerkt aan een inhaalslag.
'Geld is geen probleem'
Solar City is een bedrijf dat elk jaar kijkt hoe gemeenten het doen op het gebied van duurzame zonne-energie. Peer de Rijk, van Solar City is van mening dat de overheid niet wil. "Geld is echt geen probleem. Heel veel duurzaamheidsmaatregelen heb je zo terugverdiend. Dan moet je alleen aan het begin even het geld hebben om te investeren. Dat zou voor het rijksoverheid geen probleem moeten zijn. Dus het is echt een kwestie van niet willen of niet willen snappen hoe het werkt en hoe je het aan moet pakken", zegt De Rijk.
'Nu beginnen aan inhaalslag'
Ook de wetgeving vormt geen probleem, die is op orde. De Rijk: "Voor bijvoorbeeld monumenten is het wat lastiger, maar de overheid heeft echt nog honderden gebouwen die nog geen rijksmonument zijn en waar het morgen geregeld zou kunnen worden." En het is zaak dat de overheid vandaag wel begint met die inhaalslag, wil het doel van 2050 worden gehaald. "Een aantal maatregelen heeft echt tijd nodig. Voordat je echt volledig energie- of CO2-neutraal bent moet je echt heel veel doen. En dat geldt zeker voor de rijksoverheid, want die zou inderdaad het voorbeeld moeten geven en voorop moeten lopen", meent De Rijk.
'Burgers willen wel'
De gemeenten zijn binnen de overheid het braafste jongetje van de klas. Zij doen het redelijk goed volgens Solar City. De Rijk: "Dat heeft er voor een deel mee te maken dat ze de hete adem van de burger in de nek voelen. En dat is maar goed ook, want de burgerij wil echt wel. Mensen willen graag wat doen. Dus die spreken gemeenten daar op aan en die staan daar wat dichter bij. En de rijksoverheid wordt eigenlijk door niemand aangesproken. Die komt daar te makkelijk mee weg."
PvdA: meer doen
Ook regeringspartij PvdA wil dat er beter wordt ingezet op de verduurzaming van overheidsgebouwen. "Overheidsgebouwen kunnen veel sneller verduurzamen dan ze op dit moment doen. Het mooie is, dat geld verdien je ook weer terug. Het is een terugverdientijd van zo'n zeven jaar, maar het is vrij risicoloos. Daar kunnen we veel meer in investeren. Minister Blok is daarvoor verantwoordelijk. Ik heb hem er meerdere malen op gewezen dat hij de afspraken uit het regeerakkoord niet goed is nagekomen. We lopen zo'n vijftig petajoule achter op de doelstelling van honderd petajoule", zegt PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos.
Minister Blok en minister Kamp hebben volgens Vos beloofd dat ze de afspraken uit het energieakkoorden zullen upgraden. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het alsnog goed komt. Want er wordt wel heel veel gedaan. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft zo'n 15.000 vierkante meter aan zonnepanelen liggen op dit moment. En dat is maar één voorbeeld. Dus er wordt echt al een heleboel gedaan", zegt Vos. Maar hij benoemt ook dat er toch nog meer moet gebeuren.