Nieuws3 dec '15 17:41

Bierburo: Kansen voor overname Grolsch

Auteur: Judith Laanen

Hoe valt er van Grolsch een wereldspeler te maken nu het in de etalage staat? Henri Reuchlin, oprichter van het Bierburo: "Er zijn zeker kansen."

Foto ANP
Foto ANP

Grolsch staat in de etalage, en dat kan weleens positief uitpakken voor de brouwer uit Groenlo. In de 400-jarige geschiedenis wist het bedrijf nooit echt uit te groeien tot een wereldspeler. Maar er zijn weer nieuwe kansen nu SABMiller en AB Inbev het willen verkopen.

Henri Reuchlin, oprichter van de organisatie die zich inzet voor de Nederlandse biercultuur, het Bierburo, denkt dat Grolsch "zeker" een wereldspeler kan worden en ziet kansen voor de brouwer na een overname.

 

Tot nu toe is het Grolsch nog niet gelukt een biertje te maken dat overal ter wereld verkocht kan worden, beaamt ook Reuchlin: "Dat klopt, eerst waren ze te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. Daarna zijn ze overgenomen door SabMiller en nu zijn ze verweesd geraakt in een grote familie van andere bieren en pilsen. Als ze terecht komen in een organisatie die nog geen Noord-Europees pilsmerk heeft, denk ik dat er kansen zijn."

Een mogelijke brouwer die het biermerk zou kunnen overnemen zit slechts een Kanaaltunnel verder, weet Reuchlin: "Dat is Molson Coors, de Amerikaans-Canadese brouwer die in het Verenigd Koninkrijk veel Grolsch brouwt. Die brouwerij heeft geen pils uit deze regio, dus dat zou een overnamekandidaat kunnen zijn."

Mocht Grolsch worden opgeslokt door een groter merk, dan zijn er alsnog andere kansen, ziet Reuchlin. "Het kan zijn dat het nergens terecht komt en langzaam verpietert, maar ik denk dat het merk te goed en te sterk is."

De naam van het merk kan volgens Reuchlin wellicht bijdragen aan eventueel succes elders in de wereld: "Het heeft ook wel iets charmants als je weet hoe je Grolsch moet uitspreken. Misschien gaat uitspreken ook wel beter als je er een paar op hebt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen