Nieuws13 jan '16 15:43

Met dit "puristische glas" proef je bier voortaan het best

Auteur: Judith Laanen

Omdat er nog geen speciaal glas voor bier bestond, besloot biersommelier André Köppen het zelf maar te ontwerpen: het AnDer 1.0 bierglas.

Een bierglas, niet hét bierglas. Foto ANP
Een bierglas, niet hét bierglas. Foto ANP

André Köppen ontwierp samen met bierkompaan Derek Walsh en Royal Leerdam "het perfecte bier(proef)glas voor het optimaal drinken en proeven van de verschillende biersoorten". Want daar ontbrak het nog aan in de bierindustrie. Köppen kent veel glazen die in de handel zijn, maar is op zoek gegaan naar een "puristisch glas" waarbij het gaat om kijken, ruiken en proeven. Kleur, helderheid, schuim en smaak waren de kernwoorden bij het ontwerp.

De vorm van een glas maakt namelijk, net zoals bij wijn, uit voor de smaak van het bier. Köppen: "In het verleden werd het isoproefglas veel ingezet, daar werk ik zelf ook al 12 jaar mee. Maar dat heeft een relatief kleine diameter."

 

Köppen nam een glasarchitect in de arm, want ook daar zit "vakmanschap" in. Het glas is inmiddels uitgebreid getest. De glazen zijn heel Europa rondgestuurd, omdat het belangrijk is dat "de specialisten er ook wat van vinden."

Een belangrijke Italiaanse blogger, Andrea Turco, schreef dat het "prachtige glas" het "digesteren van bier zeer aangenaam" maakte, vertelt Köppen. De blogger schrijft ook: "De vorm zorgt ervoor dat de aroma's volledig tot zijn recht komen, ze worden als het ware naar de neus gestuwd."

Köppen denkt dat de markt voor speciaal bier "enorm in de lift zit", een trend die is overgewaaid uit Amerika volgens hem. En daar kan hij met zijn speciale glas mooi op inspelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen