Nieuws16 dec '15 08:27

Branchevereniging: 'Gemeenten moeten snel betalen om TSN te redden'

Auteur: Mark Hulstein

Als gemeenten hun rekeningen aan thuiszorgorganisatie TSN niet binnen tien dagen betalen, is een faillissement haast niet te voorkomen. Dat blijkt uit een rondgang van BNR bij betrokken partijen.

Vandaag komt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij elkaar met verantwoordelijke wethouders om faillisement in ieder geval in december te voorkomen. Hans Buijing, bestuurder van  Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), heeft er geen goed gevoel over. "Het is bij gemeenten sowieso lastig blijkbaar, om binnen tien dagen te betalen. De gemeente en overheid in z'n geheel zijn niet de snelste betalers. Het is treurig dat we deze oproep moeten doen om te zorgen dat voor december geen extra liquiditeitsproblemen ontstaan", zegt Buijing.

'Probleem van de gemeente'
Buijing vindt het een probleem van de gemeente omdat het volgens hem in het belang is van de gemeenten dat TSN door kan gaan met zijn werk. "Het zijn hun mensen die zorg krijgen en hun mensen die zorg verlenen. Dus het is gewoon een probleem van de gemeenten", meent Buijing. "Het gaat er ook over dat de zorg kan doorgaan tijdens vakantie, bij ziekte, dat mensen verschoond blijven. Dus daar heb je die organisatie voor nodig. Je zult moeten zorgen dat die organisatie kan blijven functioneren."

Maanden achterstand
Volgens de bestuurder van Branchebelang Thuiszorg Nederland lopen gemeenten soms maanden achter met betalen. Buijing: "Het zou een goed signaal zijn vanuit de gemeenten om de verantwoordelijkheid te tonen dat ze nu even een spoedprocedure opzetten dat nu in ieder geval de betalingen van de salarissen door kunnen gaan." Daarnaast vindt Buijing dat het een extra gevoelige maand is.

'Eerst zelf redden'
Mocht er toch geen geld over de brug komen, dan zijn de organisaties al wel aan het praten met verschillende partijen over wat te doen als TSN het niet redt, weet Buijing. "Dat betekent dat ook veel leden van BTN in overleg zijn met gemeenten. Wel met een bepaalde afstandelijkheid. In die zin dat ze eerst TSN willen laten proberen het te redden, bewindvoerders moeten hun werk kunnen doen. Maar op het moment dat het mis gaat zal er worgen geprobeerd om voor veel mensen die zorg krijgen, deze zorg te continuëren.", zegt Buijing.

Hans Buijing kan niet zeggen of TSN over een jaar nog in dezelfde vorm bestaat. Wel hoopt hij dat ze iets kunnen doen waardoor de 'hele sector' er van kan profiteren.

Gerelateerde artikelen