Nieuws27 okt '15 15:29

'Het basisonderwijs heeft structureel meer geld nodig'

Auteur: Madelon Meester

Die oproep aan het kabinet komt van de sectororganisatie voor het Primair Onderwijs: PO-Raad. Door alle oplopende kosten worden de tekorten in het onderwijs steeds groter.

Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, noemt als belangrijkste kostenpost de oplopende werkgeverslasten en dan met name de werkloosheidskosten. "In het onderwijs betalen wij zelf de bovenwettelijke uitkeringen van leerkrachten die ontslagen zijn. Doordat het aantal leerlingen enorm afneemt, zijn er ook minder leraren nodig."

 

Negatieve spiraal
Per jaar komen er zo'n 20 duizend minder basisschoolleerlingen, zegt Den Besten. Als gevolg hiervan is in vijf jaar tijd het aantal leerkrachten op basisscholen met 25 duizend teruggelopen. "De premie van het fonds waarmee de scholen de werkloosheidskosten betalen, gaat omhoog. Dat betekent dat de scholen nog minder geld overhouden en vervolgens weer leerkrachten moeten ontslaan. Daardoor zit het basisschoolonderwijs in een negatieve spiraal, waar het niet zelf kan uitkomen."

Jonge leerkrachten
Dit jaar komt het onderwijs 465 miljoen euro tekort en daarom vraagt de PO-raad extra geld aan het kabinet, maar staatssecretaris Dekker van Onderwijs (VVD) zegt: het onderwijs heeft er al veel geld bij gekregen. Dit jaar nog bijna 300 miljoen euro. Volgens Den Besten heeft dit geld zeker geholpen: "Het heeft ervoor gezorgd dat we een aantal jonge leerkrachten niet hebben hoeven ontslaan. Die leerkrachten hebben we in de toekomst hard nodig als een grote groep oudere leerkrachten met pensioen gaat. Maar het bedrag dat we in totaal tekortkomen, is helaas vele malen hoger: het gaat om 750 miljoen euro."

Oude spullen
Door het gebrek aan geld wordt de druk op leerkrachten groter, zegt Den Besten. Voor veel ondersteunende functies, zoals onderwijsassistent en remedial teacher, werden vroeger specialisten aangenomen, nu moeten leerkrachten het zelf doen. Ook wordt schoolmateriaal langer gebruikt. "Het onderwijs is bijvoorbeeld niet in staat investeringen te doen in ICT, zoals de aanschaf van nieuwe computers."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen