Nieuws3 aug '15 07:34

Politie alleen bij spoed in actie

Auteur: Karlijn Meinders

De politie komt vandaag alleen maar voor spoedgevallen in actie. De politiebonden doen zo opnieuw een poging om een betere CAO af te dwingen. Ook tijdens aankomende voetbalwedstrijden blijft de politie actie voeren.

Albert Springer, coördinator van de politie-acties, vertelt wat er onder 'spoed' verstaan wordt. "Wat wij gaan doen is niet meer reageren op uitstelbare meldingen. Bijvoorbeeld wanneer er gebeld wordt over een verdachte situatie: iemand heeft een man zien lopen, deze komt een pand uit met een televisie onder zijn arm. Dan komen we natuurlijk. Maar ziet iemand alleen een man lopen met een rare zonnebril, dan komen we niet. Bij eenvoudige vernielingen kunnen mensen gewoon aangifte doen. Pas daarna komen we kijken."

Pensioenpremie
Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie noemt de acties onbegrijpelijk. De politie heeft volgens Springer meerdere pogingen gedaan om er met de minister uit te komen, zonder succes. "Pas als de minister met een fatsoenlijke CAO komt, zullen de acties stoppen. Er wordt nu geld vrijgemaakt door minder pensioenpremie in te leggen, maar dat betekent simpelweg dat je minder geld uitbetaald krijgt aan het einde van de rit."

Voetbalwedstrijden
Het grootste probleem is volgens Springer dat de minister niet met de politie in gesprek wil over een duurzaam inzetbaarheidsbeleid en een fatsoenlijk beleid ten aanzien van een vroeg pensioen. "De minister wil alleen maar dat politiemensen in de weekenden nog meer gaan werken. We gaan voorlopig door met actievoeren. Komend weekend zullen we ook beginnen met niet meer aanwezig zijn bij voetbalwedstrijden."

Stem op de BNR Topic: 'Politie moet stoppen met actie voeren'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen