Nieuws14 jan '16 18:31

Van der Steur maakt excuses aan Maat

Auteur: Judith Laanen

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie biedt zijn excuses aan patholoog-anatoom George Maat aan. Vanmiddag spraken de twee in een hotel in Utrecht.

In een verklaring zei de minister van Veiligheid en Justitie: "Professor Maat en ik hebben elkaar vanmiddag uitgebreid gesproken. Achteraf bezien heb ik me teveel door emotie laten leiden en het was beter geweest als ik me zakelijker had uitgelaten. Ik heb mijn excuses aan professor Maat aangeboden en die heeft professor Maat aanvaard."

Van der Steur benadrukte ook de waardering voor de inzet en expertise van Maat en dat de politie daar in de toekomst gebruik van wil blijven maken. Van der Steur: "Professor Maat heeft aangegeven hiertoe bereid te zijn."

 

Geen reactie van Maat zelf
Volgens politiek verslaggever Laurens Boven hebben Maat en Van der Steur afgesproken gezamenlijk verklaring te geven. "De minister hield de tekst vast, kon er een beetje op meekijken. Ik zag wat doorhalingen en dingen in de kantlijn. Daarover hebben ze dus al die tijd zitten praten. Voor de minister was het ook belangrijk dat het een gezamenlijke verklaring was, en dat ze echt weer op ''een lijn zitten en de kou uit de lucht hebben gehaald."

Maat handelde volgens de regels
Maat was als onderzoeker betrokken bij de identificatie van de slachtoffers van de MH17-ramp. Naderhand gaf hij een lezing daarover, waarbij hij ook foto's van nabestaanden toonde. Toen dat uitkwam door RTL Nieuws, stuurde Van der Steur volgens Boven Maat "in de grootste boosheid die je kon voorstellen onmiddellijk de laan uit omdat hij de regels had overtreden", vertelt Boven. Maar Maat bleek niks verkeerd gedaan te hebben, en toonde dat ook aan op basis van onderzoek.

Excuses politiek belangrijk, debat volgt
De excuses van Van der Steur waren volgens Boven "politiek heel belangrijk." Er volgt ook nog een debat: "Omdat de Kamer écht geïrriteerd is, omdat dit de derde keer is dat Van der Steur excuses maakt voor zijn fouten. Hij is nog geen jaar minister, bedenk dat wel."

Waar het niet over ging tijdens de verklaring, is hoe Van der Steur de affaire heeft afgehandeld, zegt Boven. Dat komt aan bod in het debat, dat spoedig volgt. "Er is onderzoek geweest naar Maat, daarvan zijn dingen naar de Kamer gestuurd maar die teksten zijn zwart gemaakt. Dankzij Maat zelf weten we dat er dingen stonden die slecht waren voor Van der Steur als politicus. Dat steekt heel veel Kamerleden, waarom dát zo gegaan is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen