Nieuws28 dec '15 15:06

Boeren FrieslandCampina krijgen bijzondere bonus

Auteur: Judith Laanen

FrieslandCampina kan de toevoer van melk niet meer aan. De grootste melkverwerker van Nederland komt daarom met een tamelijk ongewone maatregel: boeren krijgen geld als ze géén melk leveren.

Foto ANP
Foto ANP

Er is geen gebrek aan de toevoer van melk deze dagen, en dat kan FrieslandCampina niet meer aan. In november dit jaar is 14 procent meer melk geproduceerd dan in dezelfde periode vorig jaar, zegt voorzitter van LTO Melkveehouderij Kees Romijn.

 

Warm weer? Meer melk
Begin dit jaar ging een streep door de Europese melkquota, waardoor boeren nu veel meer melk produceren. Het bedrijf hield rekening met een verhoogde productie, maar volgens een woordvoerder kon FrieslandCampina deze piek niet voorzien. De hogere melkproductie ligt volgens het bedrijf waarschijnlijk aan het warme weer. Koeien geven nu een stuk meer melk, dan wanneer het bijvoorbeeld had gevroren.

Geld om níet te produceren
Volgens Romijn lukt het Friesland Campina niet om de hoeveelheid extra melk die de boeren leveren bóvenop de hoeveelheid melk die ze al leveren in december "op een goede manier te kunnen verwerken en vermarkten". Daarom gaat FrieslandCampina hun aangesloten melkboeren een vergoeding betalen om te zorgen dat boeren hun melkproductie niet verder verhogen. Boeren die zich houden aan de voorwaarden kunnen volgens een woordvoerder over periodes van zes werkdagen een bedrag van gemiddeld 380 euro krijgen. Bij een gelijke of lagere levering krijgen ze 2 euro per 100 kilo melk, exclusief btw.

Tijdelijke maatregel
De maatregel is tijdelijk en blijft van 1 januari tot half februari in stand. Romijn vindt het jammer, "omdat we net de kerstgedachte achter ons hebben." "De Nederlandse zuivel wordt toch over de hele wereld gevraagd", zegt hij. "De blikken babypoeder worden zowat uit je winkelwagen gehaald." Maar de melkveehouders produceren "sneller meer dan verwacht", zegt Romijn. "Dat moet wel in overeenstemming komen met de hoeveelheid die verwerkt en afgezet kan worden." Dat FrieslandCampina nu op de rem trapt is volgens de voorzitter van LTO Melkveehouderij "een goed signaal".

Extra verwerkingscapaciteit
De afgelopen jaren heeft FrieslandCampina al extra geïnvesteerd in meer verwerkingscapaciteit, maar kon niet op tegen de 6,4 procent meer melk (600 miljoen kilo meer) die dit jaar werd aangeleverd ten opzichte van vorig jaar. Vanwege die stijging is de extra capaciteit al benut. In februari rekent het bedrijf erop dat de boeren weer meer ruimte krijgen om melk te produceren. Dan wil het bedrijf extra capaciteit in gebruik nemen op hun zuivelfabriek in Borculo.

Ook andere melkverwerkers in Europa - "Denemarken en Ierland, in mindere mate Duitsland en België" - zetten volgens Romijn alle zeilen bij om alle aangeleverde melk te verwerken.

Bij FrieslandCampina zijn nu bijna 13.700 melkveehouders aangesloten, in Nederland, België en Duitsland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen