Nieuws22 apr '14 11:27

Tax-cowboys Nevada: terroristen of verzetshelden?

Auteur: Reinout van Wagtendonk

In de Amerikaanse staat Nevada voorkomen gewapende burgers nog steeds dat overheidsagenten een belastingsschuld van een veeboer kunnen innen. De fractieleider van de Democraten in de Senaat in Washington – senator Harry Reid – noemt die veeboer en zijn supporters “binnenlandse terroristen.”

Maar Republikeinse politici en de presentatoren van het rechtse kabelnieuwskanaal Fox News die bestempelen de gewapende meute zo’n beetje als “verzetshelden” tegen de Amerikaanse regering. 

"Ga terug naar Washington, nee, ga terug naar China…”  Triomfantelijke kreten van die gewapende burgers toen tien dagen geleden federale agenten bakzeil haalden en stopten met hun actie om een belastingsschuld van een miljoen dollar van veeboer Cliven Bundy te innen. 

De agenten in gevechtsuniformen met militaire wapens en hun ingehuurde cowboys die hadden honderden koeien van die boer in beslag genomen, maar die werden weer losgelaten om een confrontatie te voorkomen met de in hun eigen stoere camouflage uniformen geklede leden van zogenoemde burgermilitie’s en andere anti-overheidstypes met hun vuurwapens.

Op Fox News werd dit allemaal ademloos verslagen. Zwaar bewapende overheidsagenten aan de ene kant; die enkele veeboer onder het juk van de overheid en demonstranten aan de andere kant... 

Gecompliceerder
Maar het verhaal is wel wat gecompliceerder. Die Cliven Bundy die kreeg al 20 jaar geleden te verstaan dat het echt afgelopen moest zijn, dat hij niet zomaar zijn honderden koeien op publiek land kon laten grazen.  Net als andere veeboeren moest hij daar graasrechten voor betalen en zich aan milieuregels houden. Maar dat weigert Bundy omdat a) zegt-ie, zijn familie al meer dan honderd jaar dat land als haar eigen graasland gebruikt, en b) hij de regering van de Verenigde Staten in Washington niet erkent. Het is natuurlijk ook goedkoper en gemakkelijker boeren als je je niet aan belastings- en millieuregels hoeft te houden, maar voor de Bundy’s is het voornamelijk a en b: een principekwestie.   

Ryan Bundy, zoon van Cliven, zegt dat de overheid de persoonlijke vrijheid in de VS aan het uitroeien is. Om te beginnen de vrijheid om gewapend te gaan. Honderden, misschien wel duizend mensen van overal uit de VS kwamen daarom met hun vuurwapens naar Nevada om Bundy bij te staan. Ze hadden nagedacht over hoe ze de aanval van die agenten van Washington op hun vrijheid het beste konden uitbuiten voor hun zaak.

Dodelijk geweld
Maar die aanval kwam er dus niet. Vrouwen hoefden zich niet op te offeren als menselijk schild. Twintig jaar geleden liepen soortgelijke confrontaties tussen anti-overheidsextremisten en federale agnten wel uit op dodelijk geweld, meest berucht de zwaar bewapende sekte van David Koresh in Waco, in Texas. 54 volwassenen en 28 kinderen kwamen om in 1993 bij de bestorming van die groep. Dat wil Washington niet snel nog een keer laten gebeuren, Bundy en zijn aanhang kregen dus hun zin. Reden waarom Senaatsleider Harry Reid hun dit weekend afschilderde als “binnenlandse terroristen”. Republikeinse politici zoals zijn senaatscollega Rand Paul, vaandeldrager voor de libertarische Tea Party vleugel van zijn partij, die vinden dat opstokerij, die geven Bundy en zijn gewapende sympathisanten rugdekking.

Een groep kwade burgers uitgerust met snelvuurwapens militaire stijl voorkomt dat de overheid maatregelen kan nemen tegen een boer die zelf bepaalt dat wetten en regels die voor anderen gelden niet voor hem gelden. Gesteund door een Senator, Rand Paul, die een serieuze presidentskandidaat voor 2016 zal zijn. En Fox News is de belangrijkste informatiebron voor miljoenen Amerikanen. Hun aansporingen van wat anders een marginaal groepje uiterst rechtse vuurwapengekken in de woestijn van Nevada zou zijn, maakt dit een veel groter verhaal.  

Gerelateerde artikelen