Nieuws24 nov '15 10:23Aangepast op 24 nov '15 11:01

Oekraïne bezorgd over referendum

Auteur: Bas van Setten

Het geweld in Oost-Oekraïne laait weer op. Daarom kan er volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken geen sprake zijn van minder sancties tegen Rusland. Gisteren was hij met zijn Benelux-collega's op bezoek in Kiev, waar de regering bezorgd is over het komende Nederlandse referendum.

De Oekraïense regering hoopt namelijk dat Nederland geen roet in het eten gooit met dat referendum. Koenders: "De Oekraïners vragen er naar. Voor hun is het associatieverdrag namelijk heel belangrijk."

Oekraïne is een hele broze democratie. Veel mensen klagen over de enorme corruptie. "Juist daarom moet het land door ons omarmd worden", zegt Koenders: "Oekraïne heeft gekozen voor de Europese normen en waarden. Tegelijkertijd wordt het gedestabiliseerd vanuit het oosten via de Russische Federatie."

 

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wijst daar ook op. "Het verdrag is er om Oekraïne een kans tot stabilisatie te bieden."

Lidmaatschap
Reynders benadrukt daarnaast dat een EU-lidmaatschap voor Oekraïne er voorlopig niet in zit. "We moeten spreken van een partnerschap, niet meer dan dat."

Ook Koenders wijst op dit punt. "Een EU-lidmaatschap staat niet in het associatieakkoord, en het is niet aan de orde."

Poetin
Dan is er nog een nieuw probleem. Poetin wil het Westen helpen in Syrië, maar hij wil ook af van de Europese sancties tegen Rusland. Koenders: "Hij wil sowieso van die sancties af, los van Syrië. Ik vind het belangrijk dat we dat niet ineens allemaal gaan veranderen. De regels van het spel die we in Europa kennen over territoriale integriteit, kunnen niet aan de kant worden gezet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen