
Je moet eigenlijk behandeld worden, maar dat lukt nog even niet omdat je zorgverzekeraar al teveel heeft uitgegeven. Hoe zit dat? Redacteur Thomas van Zijl zocht het uit.
Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie NPCF ziet het heel vaak gebeuren bij de geestelijke gezondheidszorg: "Daar komt het veel voor dat psychiaters al in de tweede helft van het jaar volzitten en patiënten niet behandeld kunnen worden."
Patiënt Rik is zo iemand die zorg misloopt terwijl hij het nodig heeft. Nadat hij contact zocht met zijn zorgverzekeraar hoorde hij dat hij pas in januari terecht kon, of naar een andere zorgverzekeraar of een andere behandelaar moest uitwijken. "Via hen zou ik een andere behandelaar kunnen zoeken en dan zouden ze moeten kijken waar het zorgplafond nog niet bereikt was."
Zorgverzekeraars hebben een wettelijke zorgplicht. Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland laat in een reactie weten dat als een patiënt zich meldt, altijd een alternatieve zorgverlener wordt gezocht. Ook kun je altijd onderhandelen over een verhoging van het plafond.
Mirjam Drost van het Landelijk Platform GGZ ziet daar vooralsnog weinig verandering in komen: "We horen dat zorgverzekeraars rekeningen niet betalen aan zorgaanbieders als ze over hun budgetplafond heen gaan. Ook kunnen ze niet bijcontracteren."
Volgens Veldman verlopen die onderhandelingen ook niet altijd even succesvol: "Kleinere zorgverzekeraars regelen het wel netjes, maar ze doen het lang niet allemaal."
NB: Rik is een gefingeerde naam.