Nieuws4 jan '16 11:27

Van Aartsen: 'Mensen niet om hun geloofsbeleving aanpakken'

Auteur: Mark Hulstein

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen vindt het onwenselijk om salafisme in Nederland te verbieden. Volgens Van Aartsen kom je dan aan de essentie van onze grondwet, namelijk de vrijheid van godsdienst en meningsuiting, zegt hij op BNR.

ANP
ANP

Volgens de burgemeester denken veel mensen bij salafisme direct aan IS, maar is dat totaal wat anders. Het gaat volgens de burgemeester wel om een orthodoxe geloofsbeleving van de islam en een orthodoxe uitleg van de koran, maar niet om radicaal salafisme.

As Soenna moskee
Afgelopen vijf jaar patrouilleerden vrijwilligers van de ultra-orthodoxe As Soenna moskee op oudjaarsdag door de Haagse Schilderswijk. Dat zorgde voor veel tegenstand vanuit de plaatselijke en landelijke politiek. Volgens Van Aartsen behoort die moskee tot een orthodoxe stroming en niet bijvoorbeeld een jihadistische. De burgemeester van Den Haag maakt de vergelijking met bijvoorbeeld de protestantse kerk. "Dat zijn mensen die heel streng in het geloof zijn, die een bepaalde strenge geloofsbeleving hebben. Zij zweren geweld af en accepteren de Nederlandse samenleving zoals die is. Zij moeten niets hebben van het geweld van Daesh of Islamitische Staat in Syrië en Irak."

'Keihard bestrijden'
Radicalisme moet volgens Van Aartsen wel "keihard" worden bestreden. Als voorbeeld noemt hij zijn eigen gemeente die al eerder radicalen oppakten. "Zie wat we hebben gedaan met die ronselaars in de Schilderswijk. Die hebben zeer zware veroordelingen gekregen afgelopen jaar. Daar zijn we zeer gelukkig mee. Er is niets in mij wat naïef is. Dit type, die verkeerde opvattingen hebben en dat vertalen in daden en dus gevaarlijk zijn voor de samenleving, moet je keihard aanpakken. Maar mensen die gewoon moskeegangers zijn en naar een wat orthodoxere vorm van de islam gaan. En jongeren daarvan zeggen dat ze willen helpen onder toezicht van de politie, is het natuurlijk onzinnig om het te hebben over 'salafistische ordetroepen'. Dat is gewoon onzin", zegt Van Aartsen.

Vrijheid van godsdienst en meningsuiting
Van Aartsen: "Ik heb er zelfs persoonlijk helemaal niks mee. Maar mensen kun je niet om hun geloofsbeleving aanpakken. De essentie van onze grondwet is dat er vrijheid van godsdienst is en vrijheid van meningsuiting. En je kunt mensen toch niet veroordelen op het grond van een opvatting of een mening? Op het moment dat men zich aan strafbare feiten schuldig maakt, of de meest afschuwelijke dingen in de wereld willen doen, moet je dat keihard bestrijden." Als voorbeeld noemt de Haagse burgemeester preken waarin tot geweld of haat wordt opgeroepen. "Dan wordt er opgetreden. Ik heb een aantal malen verboden dat haatpredikers hier in Den Haag de gelegenheid zouden krijgen om te preken. Dat is heel ingewikkeld, want de regelgeving en het kabinetsbeleid er op is een ingewikkelde. Maar ik wil ze niet hebben. Maar wat mensen denken en hun gedrag, daar gaat in wezen de overheid niet over."

Gerelateerde artikelen