Jacht op bommen uit WOII steeds intensiever
Op steeds meer plaatsen in Nederland wordt gezocht naar bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit een rondgang van BNR. Oorzaak is de vrees voor het stopzetten van een subsidieregeling voor bommenopsporing.
Ook zijn gemeenten bang voor claims, mochten oude explosieven alsnog ontploffen.
De Raad voor de Financiële Verhoudingen adviseerde afgelopen zomer de subsidieregeling voor explosievenopsporing grotendeels te schrappen. Volgens de raad moeten de kosten vooral bij de grondeigenaren zelf worden neergelegd. Nu geldt dit ook al voor zaken als bodemverontreininging en archeologische opgravingen. Een besluit hierover van het kabinet wordt in de loop van dit jaar verwacht.
Gemeenten wachten het eind van de subsidieregeling niet af en willen in kaart brengen waar mogelijk explosieven te vinden zijn. Het gaat waarschijnlijk nog om vele tienduizenden exemplaren. Jaarlijks worden ruim 3.000 explosieven geruimd.
'Potentieel gevaar neemt toe'
"Deze explosieve erfenis uit de Tweede Wereldoorlog vormt een groeiend maatschappelijk probleem'', stellen ze bij Leemans Speciaalwegen.
''Mensen krijgen meer vrije tijd, de recreatie en mobiliteit nemen toe en de infrastructuur wordt voortdurend uitgebreid. Daarmee groeit het potentiële gevaar van de aanwezige explosieven, terwijl de grond onder onze voeten juist veilig moet zijn." Ook Arbo-regels doen gemeenten besluiten om het risico van verborgen explosieven in kaart te brengen.
Standaardprocedure
''Het zoeken naar bommen klinkt vaak spannender dan het is'', vertelt Huibert van Driel van opsporingsbedrijf Saricon. "Elk project begint eigenlijk met een historisch onderzoek, zoals wij dat noemen, met als doel om te kijken of het een verdacht gebied is vanuit de oorlog; zijn er handelingen geweest die op dit moment nog een risico vormen?", legt Huibert van Driel van opsporingsbedrijf Saricon in het kort de 'standaardprocedure' uit.
Tegenwoordig is het ruimen van explosieven een gemeentelijke aangelegenheid, zegt Van Driel. "Elke burgemeester van elke gemeente moet bepalen hoe hij daarmee omgaat. Rotterdam en Arnhem zijn gemeenten die hun verantwoordelijkheid nemen en al vele jaren bezig zijn. Met name in Rotterdam is een heleboel gebeurd. "
Vanochtend wordt in Breskens zo'n vliegtuigbom uit de Tweede Wereld Oorlog geruimd. Een groot gebied is inmiddels afgezet en tientallen mensen moeten verplicht hun huis uit.
Handgranaat
In tegenstelling tot wat je mischien zou denken, vormen vliegtuigbommen niet het grootste gevaar in onze bodem. ''Ik vind liever een duizendponder dan een oude handgranaat", zegt Van Driel. "Die handgranaten ontploffen veel sneller."