Nieuws13 mrt '15 15:30

Rutte: 'Teeven hoefde voor mijn partij niet weg'

Auteur: Karlijn Meinders

Een week geleden zei Rutte nog dat hij het volste vertrouwen in minister Opstelten had, twee dagen later stapte die op. Een gezamenlijk besluit, werd het genoemd. Maar hoe zijn ze dan tot dat besluit gekomen?

Foto: ANP
Foto: ANP

Vorige week zei Rutte nog dat hij het volste vertrouwen had in Opstelten. Vlak daarna leek eerder het tegenovergestelde waar. Maar, zegt Rutte tegen BNR-verslaggever Jeroen Stans, die uitspraak ging heel ergens anders over.

"Die uitspraak over het volste vertrouwen heeft te maken met zijn effectiviteit en zijn bestuurskracht. Hij en Fred Teeven zijn er in geslaagd om eigenlijk alle afspraken bij de start van het kabinet uit te voeren. De Nationale Politie is ingevoerd, de positie van het slachtoffer is versterkt, het aantal overvallen is gedaald, het aantal woninginbraken is enorm afgenomen; Nederland is onder leiding van deze twee kerels aanzienlijk veiliger geworden."

Probleem met vertrouwensregel
Toch was dat niet genoeg om het opstappen van Opstelten en Teeven te voorkomen. "Wat er die zondagavond en maandagochtend gebeurde is dat er een kardinaal probleem ontstond tussen Opstelten en de vertrouwensregel en de Tweede Kamer en dat kon niet zonder gevolgen blijven. In de loop van de maandag, want je moet de zaak eerst goed uitzoeken, was mijn gevoel dat dit heel moeilijk zou worden en we hebben er samen over gesproken en hebben we samen de conclusie getrokken."

Vertrouwelijk
Is er dan een poging gedaan om Teeven binnen boord te houden? "Ik kan er alleen over zeggen dat hij voor de VVD niet weg had gehoeven, maar hij zelf zei: als de man met wie ik vier en een half jaar zo intensief heb samengewerkt nu weggaat dan voel ik mij loyaal en ga ik ook weg."

Wie de opvolgers worden en wat er precies gezegd is in de gesprekken wilde Rutte niet zeggen. "Dat is vertrouwelijk. Ik kan alleen zeggen dat hij van de VVD niet weg hoefde en dat ik zijn beslissing respecteer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen